Home Net Binnen | Ingezonden |
15 Surinaamse historische feiten - waar komen de Surinaamse plaatsnamen vandaan
| snc.com | Door: Redactie
- *Paramaribo is gesticht door Indianen/ Inheemsen
- *Moengo door Amerikanen
- * Hamburg door Duitsers
- *Burnside door Engelsen
- *Livorno was een plantage van een Italiaan Livorno
- *De naam Geyersvlijt komt van eigenaar Jan Geyer
- *Leonsberg is vernoemd naar familie De Leon
- *Lawa(rivier) is van het Franse woord L’awa
- *Albina is gesticht door een Duitser en vernoemd naar zijn vrouw Albina Liezenmaier
- *Moengo is afkomstig van Mongo (Aucaans), dat betekent heuvel
- *Motkreek was voor de Engelsen Mudcreek (Moddercreek), maar de Hollanders maakten ervan Motkreek
- *Braamspunt is vernoemd naar de eerste Engelse gouverneur William Byam. De Hollanders maakten de y tot r en het werd Bramspunt wat verbasterd is tot Braamspunt
- *Veel rivier- en plaatsnamen zijn afgeleid van indiaanse woorden. Marowijne is van oorsprong Marowyne. De namen Matapica, Perica, Peninica en Saramacca eindigen allemaal op “ca”. Ca aan het eind van een woord duidt op “water”
- *Torarica zou afkomstig zijn van Portugese Joden. Zij noemden de plek naar hun rijke “rica” Tora. Een ander verhaal is dat toen een blanke op de plek aankwam en ook blanken als hij zag hij verrast was. Hij vraagt aan een Arowak wat voor dorp het was en die zei “dat is de plaats waar blanken wonen” oftewel “torara hariraca”. De naam is gebleven, maar van de plaats heeft men niets meer teruggevonden.
- *De naam Marshallkreek is afgeleid van de kolonist kapitein Marshall, die in 1630 naar Suriname kwam met een groep Engelse kolonisten. Toen de Hollandse zeevaarder David Pieterszoon in 1634 de Surinamerivier opvoer, trof hij nog mensen aan uit de kolonisatie van kapitein Marshall. In 1651 stuurde de Britse gouverneur Lord Francis Willoughby ook kolonisten naar Suriname om de kolonie te stichten, maar van kapitein Marshall werd niets teruggevonden, alleen de naam Marshallkreek. Ook in Coronie zijn de plaatsen Friendship, Totness en Burnside allemaal Engels. Het waren de Engelsen die de eerste plantages in Coronie aanlegden.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie