• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Op het terrein van goudmaatschappij Zijin vond maandag een ramp plaats, waarbij vele doden te betreuren zijn.

14 lijken geborgen bij ramp goudmijn

| starnieuws | Door: Redactie

Tot nu toe zijn 14 lijken van goudzoekers geborgen bij de ingestorte illegale goudmijn op het terrein van goudbedrijf Zijin in het district Brokopondo. De ontzielde lichamen worden in bodybags naar het mortuarium vervoerd. President Chan Santokhi heeft in De Nationale Assemblee maandag meegedeeld dat een grote operatie op touw is gezet om hulp te verlenen.

Een cluster van ministers is aangewezen, bestaande uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling & Sport en Financiën & Planning. Veder is het Openbaar Ministerie belast met de centrale coördinatie.

Een technisch team is bezig met reddingswerkzaamheden, het bergen en

transporteren van de lichamen van de slachtoffers en forensisch onderzoek. Er komt een onderzoeksteam onder leiding van de procureur-generaal om dit incident grondig te onderzoeken.

Verder zullen opties bekeken worden om, indien nodig, bijstand van het buitenland in te roepen. Gedacht wordt aan Brazilië. Met het traditioneel gezag zal er intensief overleg gevoerd worden, terwijl ook de nazorg niet vergeten zal worden. “Als regering zijn wij geschokt en bieden onze condoleances aan de nabestaanden”, zei de president.

Hij benadrukte dat de regering intensief bezig is om de totale situatie goed te beheersen en de maatregelen te treffen die nodig zijn. Verder gaat

de regering ook na om een dag of meerdere dagen van nationale rouw af te kondigen. President Santokhi deelde mee dat het incident zich heeft voorgedaan in een gebied waar er eerder een goudader is ontdekt en grote groepen naar toe waren getogen.

Goudmaatschappij Zijin had reeds om veiligheidsmaatregelen gevraagd en hadden leger en politie de opgezette kampen reeds vernietigd en de mensen opgedragen de plek te verlaten. Het zou gaan om een provisorische tunnel met een behoorlijke diepgang. Deze zou zijn ingestort waardoor vele mensen bedolven zijn. “De eerste indicatie is dat het om tien personen gaat, maar het kan zijn dat het om meer personen gaat”, zei het staatshoofd.

| starnieuws | Door: Redactie