• vrijdag 27 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wroko Foe Mek Moni laat niemand achter

| cds | Door: Redactie

Het trainingsproject Wroko Foe Mek Moni toont steeds duidelijker aan dat het in staat is mensen, ongeacht hun achtergrond of beperkingen, succesvol te betrekken bij vakopleidingen die bijdragen aan hun ontwikkeling en zelfredzaamheid. Dit werd bevestigd op maandag 18 november 2024, toen 12 dove en slechthorende jongeren uit een groep van 60 deelnemers van start gingen met drie vakopleidingen. Het gaat om de opleidingen elektro-huisinstallatie, lassen en kapper/barbervaardigheden. Deze trainingen, die drie maanden duren, worden verzorgd bij het trainingscentrum van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) aan de Gravenberchstraat in Paramaribo.

Bij de start van deze opleidingen benadrukte minister Steven

Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) dat álle mensen, ongeacht hun fysieke, mentale of sociale beperkingen, de kans moeten krijgen om deel te nemen aan de vaktrainingen die in het kader van het project Wroko Foe Mek Moni gratis worden aangeboden aan de beroepsbevolking. Hij sprak zijn vreugde uit over de aanmelding van de groep dove en slechthorende jongeren, die gemotiveerd zijn om een vak te leren. Volgens de minister worden personen met een beperking nadrukkelijk betrokken bij dit project, zodat zij dezelfde kansen krijgen om vaardigheden te ontwikkelen en hun werkmogelijkheden te vergroten als anderen.  Deze benadering
sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, waarbij niemand wordt achtergelaten en juist inclusiviteit en gelijke toegang tot de arbeidsmarkt worden nagestreefd. De minister moedigde deze groep aan zich in te zetten voor het leren van een vak, waarmee zij obstakels zoals uitsluiting en barrières op de arbeidsmarkt kunnen overwinnen.

Mac Andrew richtte zich ook tot de overige deelnemers en benadrukte het belang van vakopleidingen. Hij noemde deze een cruciaal middel voor het bevorderen van zelfredzaamheid, omdat ze praktische kennis en vaardigheden bieden die nodig zijn om economische onafhankelijkheid te bereiken. Hij stelde dat goede vaklieden altijd nodig zullen zijn en riep de deelnemers op om zich ten volle in te zetten om de kennis en vaardigheden van hun gekozen vak eigen te maken. De minister onderstreepte bovendien dat de vakopleidingen kosteloos worden aangeboden, en riep de deelnemers op deze unieke kans optimaal te benutten. Hiermee kunnen zij sterker en zelfstandiger staan in de competitieve wereld van vandaag.

Joyce Lapar, directeur van de SAO, wees erop dat de trainingen in een relatief korte periode zijn georganiseerd. De grote belangstelling toont volgens haar aan dat Wroko Foe Mek Moni duidelijk voorziet in een behoefte. Zij gaf aan dat de groep dove en slechthorende jongeren niet apart wordt getraind, maar samen met de andere deelnemers aan de vakopleidingen. Dit impliceert dat de trainingen inclusief zijn opgezet, zodat alle deelnemers, ongeacht hun beperkingen, dezelfde lessen volgen in een gezamenlijke setting. Dimitri Lemmert, vertegenwoordiger van het bestuur van de SAO, adviseerde de deelnemers om na afronding van de training gezamenlijk economische activiteiten te ontplooien, omdat samenwerking tussen hen een krachtig middel is om hun marktwaarde en marktpositie te vergroten. Binnen het kader van dit project worden momenteel ook diverse vakopleidingen aangeboden in Witsanti, Onverwacht, Rahimal-project, Magenta en Albina.

Paramaribo, 19 november 2024Communicatie UnitMinisterie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Twaalf dove en slechthorende jongeren maken deel uit van de grote groep van 60 deelnemers die in Paramaribo van start zijn gegaan met drie vakopleidingen in het kader van het project Wroko Foe Mek Moni.

| cds | Door: Redactie