WOODMAC | GUYANA BASIN TERUGVERDIENCAPACITEIT MOGELIJK BINNEN 10 JAAR BIJ EEN OLIEPRIJS VAN US$60-80
| united news | Door: Redactie
Bron: OilNow.gy
Analisten hebben gezegd dat de aanzienlijke bedragen die Guyana aan olie-inkomsten zal ontvangen het land per hoofd van de bevolking tot een van de rijkste landen ter wereld kan maken.
De olieproducerende bedrijven zullen ook een enorm rendement krijgen op hun investeringen in deze nieuwe Zuid-Amerikaanse olieprojecten. ExxonMobil, exploitant van het vruchtbare Stabroekblok, zei in juli dat haar bevoordeelde projecten in Guyana hebben bijgedragen aan sterke volumebijdragen voor het tweede kwartaal van 2023.
Volgens industrieanalist Wood Mackenzie kan een project alleen als ‘voordelig’ worden aangemerkt als het veerkrachtig, duurzaam, tijdig en voorspelbaar is. Veerkracht wordt gekenmerkt door lage kosten, sterke reservoirprestaties
Om duurzaam te zijn moet een project minimale emissies genereren, dus investeringen in technologie zoals schone energiebronnen en koolstofvastlegging zijn belangrijk.
In termen van tijdigheid zei WoodMac dat het verwacht dat olie binnen 8-12 jaar kan worden terugverdiend. En wat de voorspelbaarheid betreft, zei WoodMac dat het gaat om het waarborgen van een minimaal risico, dus overheidssteun en fiscale stabiliteit zijn belangrijk, samen met goede informatie over de ondergrond. “Onze berekeningen geven aan dat het Guyana-bekken zich bijvoorbeeld in minder dan tien jaar zou moeten terugverdienen bij een olieprijs van
Desalniettemin verwacht WoodMac dit decennium een sterke upstream groei in Latijns-Amerika, waarbij diepwater en onconventionele olie en gas de teruggang van de volwassen conventionele productie zullen compenseren. WoodMac verwacht dat de regio een nieuwe piek van 14 miljoen vaten olie-equivalent per dag (boe/d) zal bereiken in 2029 – een stijging van vier miljoen vaten ten opzichte van 2020. Guyana is gepositioneerd om een belangrijke rol te spelen in het leveren van vaten met een lage koolstofintensiteit aan een wereldeconomie die nog steeds afhankelijk is van fossiele brandstoffen om in haar energiebehoeften te voorzien.
Het land is nu al gepositioneerd als een van de gebieden met de hoogste marges en de laagste koolstofintensiteit, met de hoogste groei wereldwijd. “Voordeelrijke diepwaterolie in plaatsen als Guyana en Brazilië, samen met niche LNG – inclusief goedkope greenfield en feedgasbackfill bij bestaande liquefactieprojecten – zullen vooruitgang boeken,” aldus Robert Morris, senior analist bij WoodMac. Het Noorse Rystad Energy heeft gezegd dat het Stabroekblok voor offshore activa zeer concurrerend is in termen van break-even, dus zelfs in een scenario met lage olieprijzen is die activaklasse nog steeds zeer aantrekkelijk.
Het consortium onder leiding van Exxon heeft zicht op zes FPSO-schepen (floating production storage and offloading) tegen 2027, met een brut productiecapaciteit van meer dan 1,2 miljoen vaten olie per dag en het potentieel voor maximaal 10 FPSO’s om de ontdekte bronnen in het Stabroekblok te ontwikkelen.
UNITEDNEWS|REGIO
| united news | Door: Redactie