• woensdag 13 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wippy pindakaas

| de ware tijd | Door: Redactie

Ik raak niet makkelijk van streek om schaarste van levensmiddelen. Geen uien? Geen probleem, we doen een teentje knoflook extra. Ook geen knoflook? Nog steeds geen probleem, er is knoflookpoeder en dan koken we maar wat andere dingen die niet per se knoflook hoeven. Pepers kosten SRD 20 per stuk? De masala kip zal nog even wachten. Geen brood? We eten wel cassave of beschuitjes of desnoods gebakken rijst, als het echt helemaal niet anders kan.

Maar geen Wippy pindakaas? Mijn wereld stort bijna in. Het is het einde der tijden, het is nu echt afgelopen. Net zoals hele volksstammen in

diepe rouw waren gedompeld toen de Coca-Cola-fabriek afbrandde, zo ontredderd ben ik als er niet volop Wippy pindakaas te vinden is.

“We stevenen dus nog steeds even hard als voorheen af op een catastrofale nieuwe realiteit”

Ik heb echt echt in de loop der tijd bijna alle andere merken uitgeprobeerd, maar na één boterham geef ik het potje weer weg.  Nu weet ik dat een column niet mag worden gebruikt voor vrije reclame, maar ik denk zo: er is geen ander Surinaams pindakaasmerk bij mijn weten en ik voel me niet geroepen solidair te zijn met geïmporteerde pindakaas.

Ik uitte een noodkreet op Facebook en

zoals gewoonlijk werd ik niet teleurgesteld. De reacties stroomden binnen. Tips over waar er nog wel wat potten te vinden waren. Dat ik bij de fabriek moest kopen. Er werden lijntjes gelegd naar de fabrikant en mensen gingen op onderzoek uit. Ik werd gemeld dat er inderdaad een probleem was in het productieproces, maar dat vanaf volgend week er weer gewoon volop Wippy te verkrijgen is. Ik was gerustgesteld.

Er zijn ergere problemen, ik weet het. Venezuela wil twee derde van Guyana annexeren. De Amazone dreigt uit te drogen. Trump lijkt weer president te gaan worden van de VS. En de uitstoot van broeikasgassen vermindert niet. Integendeel, dit jaar was de CO2-uitstoot meer dan 1 procent hoger dan het vorig jaar. We stevenen dus nog steeds even hard als voorheen af op een catastrofale nieuwe realiteit.

De ganse top van wereldleiders en zeventigduizend andere mensen zijn naar Dubai gevlogen om te praten over klimaatverandering, daarmee zelf bijdragend aan die klimaatverandering. Het is pracht en praal daar, rode lopers en champagne, naast natuurlijk marathon plenaire vergadersessies, duizenden kleine vergaderingen, side events in de marge van andere meetings, workshops, demonstraties en heel heel, heel veel CO2-uitstoot om ze allemaal koel te houden daar in de woestijn.

En plots komen de wereldleiders tot de ontdekking dat, goeie genade, de voorzitter van de conferentie, de directeur van het staatsoliebedrijf van het gastland, grote hemel, een fan is van fossiele brandstoffen, die niet echt gelooft dat uitfasering van het gebruik van die brandstoffen noodzakelijk is om de catastrofe tegen te houden. Dus, zeg maar, zoiets als de vos die op de kippen moet passen en wij geloven dat hij echt alleen het welzijn van die kippen voor ogen heeft.

Het is me toch wat, ik wilde me opwinden, maar had prangendere lokale en persoonlijke problemen, zoals hierboven reeds aangehaald. Wat heeft Wippy-schaarste te maken met klimaat, vraagt u me? Misschien meer dan u denkt. Het zou kunnen dat de pinda-oogst is mislukt door droogte of door teveel water. Dat de pindaboeren moesten verhuizen naar hoger gelegen gebieden of naar andere waterbronnen en daardoor er veranderingen zijn in schema’s, in prijzen. Of dat de boot met pinda’s is vertraagd omdat het Panamakanaal te weinig water heeft en niet alle schepen er nog door kunnen. Niet dat de schaarste per se komt vanwege een pinda-tekort, ik gebruik het slechts als voorbeeld.

Maar belangrijker is: als ik dit stuk de titel ‘Klimaattop’ had gegeven had waarschijnlijk de helft van u niet doorgelezen. Gemeen, ik weet het.

gangadwt@gmail.com


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie