Winnares ‘Saamaka djama’ pleit voor verbetering onderwijs in Boven-Suriname
| suriname herald | Door: Redactie
Verbetering van het onderwijs in het Boven-Surinamegebied is waarvoor Zijamba Abauna, winnares van de ‘Saamaka Djama’ (Saramaccaanse diamant) contest, zich sterk voor maakt. De winnares ziet graag dat het woongebied van de Saramaccaners, waar zij ook van afkomstig is, beter ontwikkeld wordt. Voor haar is het belangrijk dat de leerlingen in dit gebied beter onderwijs krijgen en er vooral wordt gefocust op de taal.
De negentienjarige Abauna is student van het tweede leerjaar van het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Zij wil deze studie binnen de geplande duur van vier jaar afronden. Verder wil zij graag les geven op de mulo- en
Tijdens de contest heeft zij gesproken over onderwijs in het binnenland.
Zij riep daarbij de jongeren op om hun best te doen op school en niet afhankelijk te worden van de goudsector. “Ik vind het leuk om over mijn cultuur en het onderwijs te praten. Daarom heb ik voor dit onderwerp gekozen. SPI is ook een bewuste keus,” zegt Saamaka djamanti in gesprek met Suriname Herald.
Foto: Zijamba Abauna (m), samen met Majinsa Jeroe en Afieba Edeling die respectievelijk op tweede en derde plaats zijn geëindigd. Foto: Abena muye
De winnares vindt het erg dat sommige leerkrachten die
Volgens Abauna worden de kinderen op deze manier niet gevormd en voorbereid op de toekomst. Ze vertelt dat de focus van vele kinderen in het binnenland gericht is op goud. Ze willen goudzoekers worden, maar daarmee kunnen ze geen pensioen opbouwen, merkt ze op. De jeugdigen investeren het goud ook niet. Het geld dat ze verdienen, is om te chillen en dure spullen te kopen, zegt Abauna.
De vrouwenorganisatie Abena muje heeft de activiteit samen met de Stichting 19 september 1762 georganiseerd. De bedoeling van de contest was om de Saramaccaanse cultuur onder de schoolgaande jeugd van Saramaccaanse afkomst te bevorderen om zodoende de normen en waarden van de Saramaccaners hoog te houden.
“Wanneer de kinderen naar Paramaribo vertrekken voor vervolgonderwijs, keren ze niet terug naar het binnenland. Dit vanwege verschillende factoren zoals werkgelegenheid en andere zaken. Dit is ook de reden waarom ze hun cultuur niet kunnen leren zoals dat moet,” zegt Jet Antomoi, voorzitter van de vrouwenorganisatie.
Ze zegt verder dat wanneer de jongeren een bepaalde leeftijd hebben bereikt om te doen aan cultuuroverdracht, dit moeilijk gaat. Om de cultuuroverdracht te bevorderen en motiveren is de organisatie begonnen met dit contest. Het is de bedoeling dit evenement jaarlijks te organiseren.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| suriname herald | Door: Redactie