• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WETSVOORSTEL INDUSTRIËLE HENNEP INGEDIEND IN PARLEMENT GUYANA

| united news | Door: Redactie

De Guyanese regering wil haar doelstelling om tegen 2025 50.000 banen te creëren graag bereiken. Met duizenden die al zijn gecreëerd in onder meer de huizen-, bouw-, toerisme-, productie- en landbouwsectoren, zullen er binnenkort nog veel meer beschikbaar komen met de ontwikkeling van de industriële hennepindustrie. 
De regering heeft de ontwikkeling van die industrie dinsdag een stap dichter bij realisatie gebracht, met de presentatie van het wetsvoorstel Industriële hennep in de Nationale Assemblee.

Minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, presenteerde het wetsvoorstel in het Huis, dat een ander kritisch beleid van de regering zal zijn dat het leven van Guyanezen zal veranderen. Minister Mustapha zei dat de goedkeuring van het wetsvoorstel zal zorgen voor de teelt en productie van industriële hennep en hennep gerelateerde producten; om te voorzien in het verrichten van onderzoek en industriële hennep of enige andere activiteit met betrekking tot of in verband met industriële hennep.”

Het wetsvoorstel stelt ook de oprichting voor van de Guyana Industrial Hemp Regulatory Authority, die het bestuursorgaan van de hennepindustrie zal zijn. Hennep wordt vaak verward met marihuana omdat het lid is van de cannabisfamilie, maar het heeft aanzienlijk minder tetrahydrocannabinol dan marihuana. Tetrahydrocannabinol is het psychoactieve ingrediënt in marihuana dat gebruikers het ‘high gevoel’ geeft.

Als iemand hennep zou consumeren, zou dit echter geen invloed hebben op hun lichaam of geest vanwege het lagere gehalte aan tetrahydrocannabinol, stelt onderzoek. In plaats daarvan heeft hennep bewezen een superplant te zijn, die verantwoordelijk is voor het creëren van een groot aantal producten. Sommige van de producten die van hennep zijn afgeleid, zijn onder meer; touw, textiel, kleding, schoenen, voedsel, papier, bio plastics, isolatie en biobrandstof.

Volgens het Agricultural Marketing Resource Centre is hennep rijk aan eiwitten, onverzadigde vetten, vezels, mineralen en vitamines en beschermt het de hersenen, bevordert het de gezondheid van het hart, vermindert het ontstekingen, verbetert het de huidcondities en verlicht het reumatoïde artritis.

Het Global Industrial Hemp Markets Report 2021-2028, gepubliceerd door GlobeNewswire in november 2021, stelt dat de wereldwijde industriële hennepmarkt naar verwachting in 2028 12,01 miljard dollar zal bedragen en tussen 2021 en 2028 zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 16,2 procent. Dit is een van de redenen waarom de regering graag een hennepindustrie wil openen.

President Irfaan Ali sprak in maart zijn optimisme uit dat Guyana een levensvatbare hennepindustrie kan ontwikkelen. “De hennepindustrie gaat niet alleen over hennepproductie, maar ook over het hebben van de verwerkingsfaciliteiten en faciliteiten met toegevoegde waarde hier in Guyana en dit zijn industrieën die banen kunnen genereren, dit zijn industrieën met een hoog rendement.” Vice-president Bharrat Jagdeo had eerder aangekondigd dat er vergunningen zullen worden afgegeven aan boeren om hennep te telen in de regio’s zes en tien, na de goedkeuring van de wetgeving.

| united news | Door: Redactie