• donderdag 23 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wereld Suïcidepreventie Dag: Helpt praten echt?

| dagblad suriname | Door: Redactie

Jaarlijks wordt over de hele wereld stilgestaan bij de Wereldwijde Suïcidepreventie Dag. Het thema voor 2024-2026, “Changing the Narrative on Suicide,” heeft als doel om barrières zoals stigma te doorbreken, bewustzijn te verhogen en een cultuur van begrip en steun te creëren om suïcide te voorkomen. In de Amerika’s overlijden elk jaar bijna 100.000 mensen door zelfmoord. In Suriname worden jaarlijks minstens 600 pogingen tot zelfmoord gerapporteerd, volgens de Mind Matters Foundation. 

Eva Stroo, oprichtster van de stichting Mind Matters Foundation Suriname, dat zich richt zich op geestelijke gezondheid en preventie van suïcide, vertelt in gesprek met Dagblad Suriname dat zij

vandaag aanwezig zullen zijn in de Hermitage Mall en IMS Mall van 18.00 tot 21.00 uur. “Iedereen die over geestelijke gezondheid en/of suïcide wil praten, is welkom”, geeft zij aan. Mensen die zelf moeilijkheden ervaren, maar ook personen die iemand in hun omgeving hebben die het zwaar heeft, kunnen bij de hulpverleners terecht voor advies en tips. Bovendien kunnen ook nabestaanden, die iemand hebben verloren aan zelfmoord, toestappen naar de hulpverleners. “Ze zijn te herkennen aan hun lichtblauwe shirts met het Mind Matters-logo”, aldus Eva.

Soorten problemen

Op de vraag of er een trend te zien is in de soorten problemen waarmee

mensen met suïcidale gedachten worstelen, zegt Eva Stroo dat zowel in Suriname als wereldwijd steeds meer jongeren hun leven beëindigen. Factoren die hierbij een rol spelen zijn onder andere verminderde veerkracht, de invloed van sociale media op het zelfbeeld, en een gevoel van beperkte verbinding met anderen. Bovendien hebben mensen binnen de LGBTQIA+ gemeenschap tot vijf keer vaker last van suïcidale gedachten. “In Suriname zien we helaas ook dat over het algemeen financiële problemen en een gebrek aan toekomstperspectief bijdragen aan suïcidale gedachten”, benadrukt zij. 

Helpt praten echt?

Volgens Eva is praten op zichzelf al een hulpmiddel. “Vaak zeggen mensen dat ze niemand kunnen vertrouwen of dat ze hun problemen niet willen delen, wat het moeilijker maakt om met anderen te praten. Dit kan ervoor zorgen dat negatieve gedachten vastgehouden worden, waardoor ze vaak verergeren en zelfs kunnen leiden tot lichamelijke klachten.”

Iemand met suïcidale gedachten kan in een tunnelvisie terechtkomen, waardoor het moeilijk wordt om zelf oplossingen te vinden. Daarom is het belangrijk om te praten, zodat een ander mogelijk hulp kan bieden of een perspectief kan geven dat weer nieuwe hoop en zin in het leven biedt. “Praten biedt al verlichting”, aldus Eva. 

Taboe doorbreken

Eva merkt ook op dat er in Suriname steeds meer aandacht wordt besteed aan suïcide door verschillende organisaties, en dat steeds meer mensen bereid zijn om hulp te zoeken. Toch blijft het onderwerp voor sommige mensen nog steeds een taboe, of begrijpen zij niet altijd dat suïcide geen kwestie van ‘aandacht vragen’ is. Mensen die suïcidale gedachten uiten, bevinden zich vaak in een ernstige situatie en hebben geen zin meer in het leven. “Dus elke uiting van suïcidale gedachten moet serieus worden genomen”, zegt ze. 

Met het thema ‘Praat erover’ streeft de stichting ernaar om het taboe rond suïcide te verkleinen en mensen te stimuleren openlijk te praten over hun gevoelens. Eva Stroo benadrukt: “Net zoals mensen naar de huisarts gaan bij lichamelijke pijn, is het belangrijk dat ze ook hun mentale pijn, zoals verdriet, angst of boosheid, delen. Het is belangrijk voor iedereen om aandacht te besteden aan hun naasten en het gesprek aan te gaan als ze merken dat iemand het moeilijk heeft. Dus praat erover!”

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie