• zaterdag 28 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wan Okasi uit ongenoegen bij de Nationale Assemblee

| dagblad suriname | Door: Redactie

Voorzitter Koendjbiharie zeer teleurgesteld over ‘reactie’ president Santokhi

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi (de organisatie de belangen behartigt van mensen met een beperking), heeft maandag 22 januari samen met enkele leden zijn ongenoegen geuit over de achterstallige betalingen van de mensen met een beperking. Verder heeft Koendjbiharie gevraagd dat de leiding van het parlement om de tafel gaat zitten met de president, om opheldering te brengen in de problemen van deze groep, zo bericht De Nationale Assemblee.

Hij zegt dat er in 2023 knelpunten zijn aangehaald die tot nu toe niet zijn behandeld. Dit met als gevolg verslechtering van

de situatie van de mensen met een beperking.

Enkele van de knelpunten die zijn aangehaald zijn;

– Het zorgvervoer van het Nationaal Vervoer Bedrijf Suriname (NVB) dat niet beschikbaar is, vanwege het uitblijven van de betalingen. 

– Verhoging van de koopkrachtversterking voor de mensen met een beperking en andere kwetsbare groepen, zoals bij de overige groepen die hiervoor in aanmerking komen.

– Een vaste datum voor de uitbetaling van de financiële uitkering en de koopkrachtversterking, vanaf januari 2024.

– Het meenemen van de voorstellen die zijn gedaan door de groep naar de regering toe.

– Betere communicatie naar de mensen met een beperking toe.

Minister Stanley Raghoebarsing

van Financiën en Planning, die voor de behandeling van de Staatsbegroting 2024 in het parlement aanwezig was, is ingegaan op de punten die werden aangekaart. Hierbij gaf hij aan dat de sociale uitkeringen en gelden voor de mensen met een beperking, zwakke huishoudens en AOV zijn overgemaakt. Verder ging hij in op de koopkrachtversterking en de overige betalingen die nog voldaan moeten worden. 

Ook deed hij een beroep op de doelgroep, om een signaal te geven, wanneer de uitbetalingen later plaatsvinden dan normaal. De minister belooft ook dat de gelden die door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) speciaal voor deze doeleinden zijn vrijgemaakt, zullen worden ingezet.

“Het is in ieder geval niet prettig om als kwetsbare groep te protesteren en voor uw rechten op te komen, voor gelden waarop u aanspraak maakt”, zei Dew Sharman, vicevoorzitter van het parlement. Ook zei Sharman dat gewerkt zal worden om een bijeenkomst te bewerkstelligen tussen de aanvragers en de president.

Overigens, Aniel Koendjbiharie had liever gezien dat president Chandrikapersad Santokhi zich maandag had laten zien en in gesprek was gegaan met hem. In niet mis te verstane bewoordingen laat hij zich op zijn Facebookpagina hierover uit.

Zo schrijft hij onder andere: “Als je niet eens vijf minuten kunt uittrekken om met een van de meest kwetsbare groepen van het land te praten, maar de groep gewoon voorbij rijdt, zegt dat alles over jou. De man gaat zelfs met de auto van zijn kabinet naar de DNA. Dus zelfs lopen lijkt een probleem te zijn. (…) Wat hij vandaag heeft gedaan, zouden Venetiaan, Wijdenbosch en Bouterse nooit doen. Sorry Santokhi, ik heb totaal geen respect meer voor je. Ik zal wel met respect blijven spreken met u, maar dat is puur in het belang van de mensen met een beperking.”

| dagblad suriname | Door: Redactie