• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien

‘Waarom nog steeds geen directeur bij EBS of Surzwam’

| sun.sr | Door: Redactie

VHP-fractieleider in De Nationale Assemblee (DNA), Asiskumar Gajadien, vroeg zich vandaag in DNA af waarom er nog steeds geen directeur is benoemd bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en Suriname Zwaarmaterieel (Surzwam) NV. In het parlement werd behandeld de Loonbelastingwet en de Inkomstenbelastingwet. “Ik had een tijdje geleden al gevraagd in het parlement dat we eens ophouden met de situatie bij staatsbedrijven, waar gedelegeerde president-commissarissen optreden als directeur van het bedrijf. Ik wil van de regering weten waarom dat nog steeds zo is.

Bij onder andere de EBS (Leo Brunswijk) en Surzwam (Pertab Bissumbhar) zijn al meer dan een jaar de

gedelegeerde president-commissarissen de directeur. Wij moeten stoppen met deze dingen. Ik vraag de regering meer duidelijkheid hierover”, zei Gajadien. Hij haalde aan dat de RvC controle moet uitoefenen namens de aandeelhouder. “Maar die scheiding zien we niet bij bepaalde staatsbedrijven. De RvC en directie worden onder één noemer geplaatst. Bij EBS weten we wat ervan is gemaakt door RvC’s afgelopen tijden. We hadden de samenleving een ander beleid beloofd.”

Gajadien kreeg ondersteuning van VHP-DNA-lid Mahinder Jogi in deze. “Hij vroeg zich af wat de taken zijn van een gedelegeerde president-commissaris en een Raad van Commissarissen (RvC). “Besturen en toezichthouden gaan niet

samen”, zei Jogi. Hij wil dat de regering reeds op de eerste werkdag van het nieuwjaar, 03 januari 2022, deze kwestie van RvC’s en president-commissarissen op agenda plaatst. “Geen enkel staatsbedrijf is eigendom van een regering, een politieke partij of een politieke leider. Het bedrijf is van het land en voor de samenleving. De opbrengsten zijn voor de samenleving en die krijgen we alleen door goed bestuur”, aldus Jogi.

De twee wetten die behandeld werden, zijn met algemene 44 stemmen aangenomen door DNA.

| sun.sr | Door: Redactie