• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VS legt beperkingen op aan vuurwapenexport naar ‘hoog risicolanden’ waaronder Suriname

| suriname herald | Door: Redactie

De regering-Biden heeft via het Amerikaanse ministerie van Handel nieuwe beperkingen opgelegd om de verkoop van vuurwapenexporten naar zo’n 36 landen te beperken. Suriname is een van de landen op de lijst van de Amerikaanse regering, die ons land als een hoog risicoland ziet voor de illegale doorvoer van semiautomatische wapens.

Deze aankondiging, werd reeds vorige maand, gedaan door de Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, die verklaarde dat onder de nieuwe regelgeving wapenspecialisten nu de verkoop moeten beperken naar landen die ‘hoog risico’ lopen voor illegale doorvoer van semiautomatische wapens.

Bij de bespreking van de wijzigingen zei minister Raimondo: “Onder ons

nieuwe beoordelingsproces zal het veel moeilijker worden om deze wapens te exporteren naar burgers in landen die een nationaal veiligheidsrisico vormen. De dagen van het exporteren van militaire wapens naar burgers in onstabiele landen zijn voorbij.”

Naar aanleiding van de aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Handel zijn de geïdentificeerde landen: Bangladesh, Belize, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Tsjaad, Colombia, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Honduras, Indonesië, Jamaica, Kazachstan, Kirgizië, Laos, Maleisië, Mali, Mozambique, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Panama, Papoea-Nieuw-Guinea, Paraguay, Peru, Suriname, Tadzjikistan, Trinidad en Tobago, Oeganda en Jemen.

Het ministerie van Handel kondigde aan dat het, het aanzienlijke risico

van misbruik of doorvoer van deze wapens had onderzocht; daarom zal de nieuwe en definitieve regel nu beperkingen opleggen aan exporten voor niet-gouvernementeel gebruik in de genoemde landen. 

Naast deze nieuwe regelgeving heeft het ministerie van Handel ook aangekondigd dat zijn Bureau of Industry and Security (BIS) vergunningen zal intrekken die nu van kracht zijn en die de export van wapens naar niet-gouvernementele eindgebruikers toestaan. “Er zullen nu aanzienlijke barrières zijn voor de invoer van wapens, munitiecomponenten en reserveonderdelen,” voegde de minister van Handel toe tijdens haar aankondiging.

De Amerikaanse minister van Handel legde verder uit dat “met dit nieuwe beleid, men uitgaat van een ontkennende veronderstelling voor elke aanvraag afkomstig uit een van de als hoog risico beschouwde gebieden.” Dit benadrukt verder dat geen enkele particuliere onderneming uit de 36 landen die wapenhandelaren en niet-gouvernementele bedrijven zijn, nog munitie mag importeren van de Amerikaanse regering. 

Overheidsinstanties, zoals de strijdkrachten, de politie en de gevangenissen, zullen echter minder problemen ondervinden, maar ook zij zullen enkele obstakels tegenkomen bij hun import van vuurwapens en munitie uit de VS.

Caribische leiders hebben onlangs een “oorlog tegen wapens” verklaard, waarbij ze beloofden aanvalswapens te verbieden en hun steun te betuigen aan Mexico in zijn juridische stappen tegen de Amerikaanse wapenproducenten. Volgens rapporten twijfelen Caribische leiders er niet aan dat de Verenigde Staten een belangrijke bron zijn van illegale vuurwapens in het Caribisch gebied. 

Een overeenkomst van de Caricom-leiders is dat vuurwapens en munitie via commerciële luchtvaartmaatschappijen, post- en snelle koeriersdiensten en maritieme verzendbedrijven vanuit de Verenigde Staten naar het Caribisch gebied worden gesmokkeld.

| suriname herald | Door: Redactie