• zaterdag 02 July 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VRAAG NAAR STROOM ZAL GAUW VERDUBBELEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Dave Abeleven, directeur van de Energie Autoriteiten Suriname

Suriname heeft behoefte aan een snelle ontwikkeling van meer energiebronnen. De vraag is momenteel erg hoog, en zal de komende jaren snel toenemen. Momenteel ligt de vraag rond 230 megawatt, met een verdubbeling de komende 30 jaren. 

Volgens Dave Abeleven, directeur van de Energie Autoriteiten Suriname (EAS) is de aanleg van een nieuw transmissie netwerk in de maak.
Wanneer deze van de grond komt is niet duidelijk.

Met Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) en de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zijn er gesprekken gaande over het nieuw netwerk. Abeleven deed de onthullingen tijdens een energieconferentie in Guyana.

Er zijn ook plannen om meer te investeren in de gasindustrie ten behoeve van de diversifiëring van de energiesector. Tijdens de presentatie van Abeleven in Guyana is ook onthuld dat het Tapajai-project uit de ijskast wordt gehaald. 

Dit houdt in dat er water vanuit de Tapanahonyrivier, via de Jaikreek, naar het Brokopondostuwmeer zal worden geleid. De productie van energie kan hiermee met ongeveer 10% toenemen. Dit stuit echter op weerstand van dorpsgemeenschappen, omdat er wederom een stuk gebied onder water gezet zal moeten worden.
De noodzaak naar extra stroomcapaciteit dwingt de regering echter om naar alternatieve opties uit te kijken. De productie van olie op zee lijkt pas in 2026 van de grond te zullen komen. Suriname kampt ook met de internationale druk om zo gauw als mogelijk over te stappen naar hernieuwbare energiebronnen.

UNITEDNEWS
 

| united news | Door: Redactie