VISIE OP SURINAME’S TOEKOMST | ONTWIKKELING DOOR ONDERWIJS EN VOLKSGEZONDHEID
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Professor Milco Zijlmans, kinderarts en docent aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname | Auteur: Wilfred Leeuwin.
De ontwikkeling van Suriname kan pas echt van de grond komen als beleidsmakers en politici een langetermijnvisie omarmen die gebaseerd is op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Dit stelde professor Milco Zijlmans in zijn diesrede afgelopen vrijdag in de Centrumkerk. Hij benadrukte het belang van onderwijs en volksgezondheid als fundamenten voor duurzame vooruitgang. Het ontbreken van een sterk onderwijssysteem en robuuste gezondheidszorg heeft op de lange termijn desastreuze gevolgen voor armoede en economische veerkracht—doelen die eveneens in de
Zijlmans stelde de centrale vraag waar Suriname met een langetermijnvisie in 2045 zou kunnen staan, zowel nationaal als internationaal. Hij verwees naar landen die in slechts 20 tot 30 jaar tijd indrukwekkende vooruitgang boekten door te investeren in onderwijs en volksgezondheid.
Deze landen laten zien dat zulke investeringen aan de basis staan van economische groei en maatschappelijke welvaart.
Zorgwekkende Moeder- en Kindersterfte
Zijlmans, kinderarts en docent aan de Faculteit der Medische Wetenschappen, schetste een somber beeld van de Surinaamse gezondheidssector. Vooral de zorg
Ook de neonatale sterfte is een ernstig probleem in Suriname. Jaarlijks worden gemiddeld 10.000 kinderen geboren, van wie één op de vijf een ongunstige geboorte-uitkomst heeft. Onderzoek van tien jaar geleden, waarin 25.000 pasgeborenen in kaart werden gebracht, toont een sterftecijfer van 13 per 1.000 baby’s. Vooral vroeggeborenen, meerlingen en kinderen met een laag geboortegewicht lopen het grootste risico. Helaas laten recente cijfers nog geen verbetering zien, wat de urgentie onderstreept om actie te ondernemen.
Kindermishandeling en Psychische Impact
Naast zijn analyse van de medische sector wees Zijlmans op het zorgwekkende probleem van kindermishandeling. Uit cijfers blijkt dat 51 procent van de moeders meldt dat hun kinderen het afgelopen jaar een vorm van geweld hebben ervaren. Psychisch geweld, zoals schelden en dreigen, komt vaak voor, net als fysiek geweld. Kindermishandeling heeft langdurige negatieve effecten op de neurologische ontwikkeling van kinderen, wat later invloed heeft op hun functioneren in de maatschappij. Zijlmans benadrukt dat deze negatieve impact zelfs doorwerkt in de volgende generatie.
Onderwijs als Basis voor Ontwikkeling
Een gezonde samenleving vraagt om een sterk onderwijssysteem, aldus Zijlmans. Bewustwording van gezondheid, voeding en levensstijl begint bij goede voorlichting aan kinderen. Suriname zou moeten onderzoeken welk onderwijssysteem het beste past bij de nationale doelen, met aandacht voor prestatiegericht onderwijs, gekwalificeerde docenten, en gelijke kansen voor alle leerlingen, ongeacht achtergrond. Het systeem moet ook ruimte bieden voor innovaties en nieuwe technologieën, evenals buitenschoolse activiteiten en een ondersteunende schoolcultuur.
Olie als Hulpmiddel, Niet als Doel
Zijlmans haalt voorbeelden aan van landen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, waar olie welvaart bracht maar pas echt impact had door een gediversifieerde langetermijnvisie. Zonder zo’n visie blijft olie slechts een eindige bron. Ook Suriname zou olie moeten zien als hulpmiddel en niet als einddoel. Investeren in onderwijs en gezondheidszorg is essentieel om een welvarende en duurzame samenleving te creëren.
Uitdagingen voor Suriname
Zijlmans sluit af met de boodschap dat Suriname voor grote uitdagingen staat: armoede, honger, ongelijkheid, een ondermaats onderwijssysteem en een zwakke gezondheidszorg moeten dringend worden aangepakt. De SDG’s, die wereldwijd in 2030 behaald moeten zijn, bieden richting voor een groener, eerlijker en welvarender Suriname. Deze doelen zijn niet alleen voor beleidsmakers, maar voor alle burgers van groot belang, om samen te bouwen aan een betere toekomst voor Suriname.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie