• woensdag 05 October 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VES-voorzitter: “Je kan een koers niet langdurig naar beneden praten”

| suriname herald | Door: Redactie

De regering heeft in samenwerking met de financiële sector maatregelen getroffen om de stijgende wisselkoers te reguleren. Het gaat onder andere om de retentieregeling en de verkoop van vreemde valuta door de banken zelf. Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zei in het programma ABC Actueel dat de koers niet langdurig naar beneden gepraat kan worden. Hij noemde de maatregelen ad hoc en niet duurzaam.

“Je kan een koers niet langdurig naar beneden praten. We moeten als land het pad inzetten om duurzaam de wisselkoers te stabiliseren. Het is pas duurzaam als er een programma doorgevoerd

wordt, dat de productie van ons land sterk opvoert en daarmee de export ondersteunt”, sprak Debipersad.

Hierdoor kunnen deviezen op een duurzame manier verdiend worden en kunnen we onze reserve aan deviezen opschroeven. Volgens hem is een stabiele wisselkoers belangrijk, omdat je daardoor kan plannen als gezin en bedrijf.

De regering heeft samen met de Centrale Bank van Suriname, de Vereniging van Cambiohouders en de Surinaamse Bankiersvereniging een aantal maatregelen afgesproken voor de komende periode. De VES-voorzitter zei dat de retentiemaatregel een maatregel is die het land in de afgelopen periode heeft ingezet en daarna weer van afgezien. Deze maatregel is voor het laatst afgelopen jaar ingezet.

Als gevolg van het starten met het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd die aan de kant gezet, omdat het IMF zegt dat er duurzaam gewerkt moet worden aan het wisselkoersvraagstuk. Debipersad is van mening dat de regering weet welke maatregelen genomen moeten worden om een stabiele wisselkoers te krijgen, maar dat men niet altijd die maatregelen volgt met als gevolg een niet werkbare situatie voor het land.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie