VERTRAGING IN WINSTDELING VOOR GUYANA DOOR EXTRA KOSTEN VAN EXXON
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Vicepresident Bharrat Jagdeo en Alistair Routledge, President en Algemeen Directeur van ExxonMobil Guyana Ltd. | Bron: Kaieteur News
De verwachting dat Guyana op korte termijn meer winst zal halen uit de olie- en gassector is verder vertraagd.
ExxonMobil Guyana Limited (EMGL) heeft namelijk nog eens 19 miljard dollar aan ontwikkelingskosten toegevoegd, die door het land moeten worden terugbetaald. Dit werd afgelopen donderdag bekendgemaakt door vicepresident Bharrat Jagdeo tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Freedom House, Georgetown.
Jagdeo, de voornaamste beleidsmaker voor de oliesector, gaf aan dat er momenteel zo’n 7 miljard dollar aan kosten openstaat om door Guyana te worden afbetaald. Hoewel deze
De vicepresident verklaarde: “Er staat op dit moment nog ongeveer 7 miljard dollar open op de kostenpost. Dus vroeg ik aan de technische staf, wat gebeurt er als we de volledige kosten van de goedgekeurde projecten in rekening brengen? Het antwoord was dat er nog eens ongeveer 19 miljard dollar zou moeten worden toegevoegd.”
Deze extra 19 miljard dollar heeft betrekking op de kosten van Exxon’s vierde, vijfde en zesde projecten: Yellowtail, Uaru en
Volgens de Petroleumovereenkomst van 2016 mogen de partners van het Stabroek-blok tot 75% van de maandelijkse productie aftrekken om hun investeringen terug te verdienen. Deze regeling blijft van kracht totdat de kosten volledig zijn gecompenseerd. Tot die tijd ontvangt Guyana slechts 12,5% winst en 2% royalty.
In de eerste helft van dit jaar haalden Exxon en haar partners 8,5 miljard dollar uit het Stabroek-blok, waarvan maar liefst 7,5 miljard werd afgetrokken voor kostenreductie, terwijl de partners zelf ongeveer 1 miljard dollar aan winst behaalden. Guyana ontving in dezelfde periode 1,2 miljard dollar, aldus het halfjaarverslag van de overheid.
Goedkeuring van Nieuwe Projecten
Terwijl de geschatte 19 miljard dollar de kosten dekt van recent goedgekeurde projecten, staat de regering op het punt goedkeuring te verlenen voor een zevende project, Hammerhead. ExxonMobil Guyana diende in juni dit jaar een aanvraag in voor overheidsgoedkeuring. Zodra dit project groen licht krijgt, zullen deze kosten ook aan de kostenpost worden toegevoegd, wat de mogelijkheid voor Guyana op hogere winstdelingen verder vertraagt.
Dit wordt versterkt door het feit dat de regering weigert een ‘ringfencing’-voorwaarde toe te passen. Deze bepaling zou vereisen dat Exxon de inkomsten van een specifiek project gebruikt om de kosten daarvan te dekken. Zodra de kosten zijn terugverdiend, zou Guyana dan 50% van de gegenereerde inkomsten ontvangen. Het land had 50% van de opbrengsten kunnen ontvangen van de drie projecten die momenteel olie produceren—Liza One, Liza Two en Payara—aangezien de kosten van deze projecten al zijn terugverdiend.
Bezorgdheid van de Oppositie
De belangrijkste politieke oppositie, de People’s National Congress Reform (PNCR), heeft recentelijk haar bezorgdheid geuit over het tempo waarmee de regering nieuwe olieprojecten goedkeurt. Dit belemmert volgens hen de mogelijkheid van Guyana om een groter aandeel van de olie-inkomsten te ontvangen.
Tijdens een persconferentie vorige week herinnerde de PNCR eraan dat zowel vicepresident Jagdeo als de president van Exxon Guyana, Alistair Routledge, eerder dit jaar hadden verklaard dat Guyana binnenkort een groter deel van de inkomsten zou ontvangen, naarmate het bedrijf meer van zijn investeringen terugverdient. De partij drong er bij de regering op aan om de gecombineerde kasstroomoverzichten van de eerste vijf ontwikkelingen, van Liza tot Uaru, vrij te geven en waarschuwde dat de regering niet overhaast nieuwe olieprojecten moet goedkeuren. Dit zou de kosten verder verhogen en Guyana de kans ontnemen om een groter deel van de inkomsten te verkrijgen.
De PNCR benadrukte dat de regering aan het volk moet uitleggen hoe het land meer inkomsten uit olie kan verkrijgen, nu het bedrijf steeds meer geld investeert in nieuwe exploratie, beoordeling en ontwikkeling.
UNITEDNEWS|REGIO
| united news | Door: Redactie