• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VERSE GROENTE EN FRUIT SURINAME NOG STEEDS GEWEERD DOOR EU EN VS

| united news | Door: Redactie

De export van bepaalde groentesoorten en fruit uit Suriname naar Europese landen (EU) en de Verenigde Staten (VS) loopt nog steeds tegen problemen aan. Nieuwe fytosanitaire regels binnen de EU en het invullen van exportformulieren voor de VS zorgen momenteel voor grote obstakels. Hoewel diepgevroren producten wel worden toegestaan, blijft verse groente en fruit nog steeds geweerd.

Een concreet voorbeeld van de moeilijkheden in de export is de stopzetting van de export van verse sopropo vanuit Suriname naar Nederland, die al vier jaar duurt. Op dit moment wacht men op onderzoek van de Universiteit van Wageningen in Nederland, die is gevraagd

om onderzoek te doen naar dit gewas. Het verkrijgen van toestemming om sopropo weer op de exportlijst te krijgen, vereist echter dat alle EU-landen gezamenlijk tot een besluit komen, wat een langdurig proces kan zijn.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft toegelicht dat de stopzetting niet te wijten is aan residuen op de sopropo, maar aan de aanwezigheid van mijten in de gleufjes van de sopropo, die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Buitenlandse deskundigen zijn gevraagd hoe deze mijten bestreden kunnen worden, bijvoorbeeld door vergassing of door de sopropo in een oplossing te dompelen waardoor de

mijten sterven. Tot nu toe heeft de minister echter geen antwoord ontvangen, ondanks herhaalde verzoeken. Telkens wordt gezegd dat het meegenomen wordt om later terug te koppelen, maar er wordt geen concrete oplossing geboden.

Sewdien benadrukt dat er een grote markt is voor Surinaamse producten in de VS, getuige de interesse van importeurs in dat land. Een van de knelpunten is echter het invullen van het onlineformulier, waar het ministerie al meer dan een jaar mee bezig is en waarover de experts het niet eens kunnen worden, waardoor er steeds opnieuw moet worden teruggekoppeld. Als oplossing stelt de minister voor om groenten en fruit te verwerken en diep te bevriezen voordat ze worden geëxporteerd. Dit zou het proces vergemakkelijken en de export van Surinaamse producten bevorderen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle groentesoorten geschikt zijn voor bevriezing.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie