• zaterdag 27 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verplicht naar kantoor is een utopie: de thuiswerkeconomie floreert volop

| nu.nl | Door: Redactie

Grote banken zoals Citigroup, Barclays en HSBC eisen steeds vaker dat werknemers vijf dagen per week naar kantoor komen. Maar in ons land komt dat nauwelijks voor. Sterker nog, we hebben de afgelopen drie jaar een thuiswerkeconomie ontwikkeld.

Zo wil Citigroup dat 600 werknemers in de Verenigde Staten voortaan fulltime op kantoor zijn. Het merendeel van het personeel mag nog wel twee dagen per week thuiswerken, zo meldt persbureau Bloomberg.

Bij Barclays gaat het om enkele duizenden werknemers van de investeringstak die of vijf dagen per week naar kantoor moeten of op bezoek gaan naar klanten. De Britse zakenbank HSBC is in gesprek

met bijna de helft van het personeelsbestand in New York over veranderende regelgeving. Het gaat om ongeveer 530 werknemers.

Werknemers in ons land worden nergens verplicht om vijf dagen per week naar kantoor te komen. "Nee, dat is niet aan de orde", zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. "Dat is al twee tot drie jaar het geval en dat zal ook zo blijven. Het is namelijk ontzettend moeilijk om dit terug te draaien."

Hybride werken is ingeburgerd 

Twee derde van de werknemers heeft inmiddels afspraken gemaakt over thuiswerken. Alleen in sectoren waar nauwelijks mogelijkheden zijn om thuis te werken, zoals het onderwijs, de

zorg en de horeca, worden er minder afspraken over thuiswerken gemaakt.

Volgens de AWVN is het hybride werken inmiddels helemaal ingeburgerd. Bij de meeste bedrijven geldt nog steeds de regel: twee dagen thuis, drie dagen kantoor. "Daar komt bij dat er allerlei afspraken en regelingen zijn getroffen als het bijvoorbeeld gaat over kinderopvang. Verder zijn de arbeidsverhoudingen goed en er is veel aandacht voor de werk-privé-balans. Er is een echte thuiswerkeconomie ontstaan."

Gemiddeld werken we vijftien uur thuis 

Onderzoeksorganisatie TNO en statistiekbureau CBS kwamen afgelopen maand al tot dezelfde conclusie. Een betere balans tussen werk en privé is de belangrijkste reden voor werknemers om thuis te werken. Verder geven ze aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. En gemiddeld werken we vijftien uur per week thuis.

Er bestaat alleen geen absoluut recht op thuiswerken. Werknemers kunnen wel op grond van de Wet flexibel werken bij de werkgever een verzoek indienen om de arbeidsplaats te wijzigen. De werkgever overweegt vervolgens het verzoek en overlegt met de werknemer indien hij het verzoek afwijst. Er hoeven geen zwaarwegende belangen te zijn voor afwijzing, maar de werkgever moet het wel overleggen.

| nu.nl | Door: Redactie