• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VEEL RUSSISCHE MANNEN VLUCHTEN LAND UIT OM NIET VOOR LEGER OPGEROEPEN TE WORDEN

| united news | Door: Redactie


Vluchten uit Rusland zijn volgeboekt vanwege zorgen bij de Russische bevolking over de gedeeltelijke militaire mobilisatie, die is aangekondigd door president Vladimir Poetin. Het gaat bijvoorbeeld om vluchten naar Turkije en Armenië. Russen kunnen naar die landen reizen zonder visum.

Er zijn zorgen dat Russische mannen verplicht worden om in Oekraïne te gaan vechten. Door de mobilisatie kan Rusland 300.000 reservisten oproepen voor de strijd in Oekraïne. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Rusland overgaat tot een mobilisatie. Dat houdt in dat Russen die nu niet in het leger zitten, maar daar wel ervaring hebben, opgeroepen

kunnen worden.

Vluchten voor komende dagen uitverkocht

Volgens Turkish Airlines zijn vluchten voor een enkele reis van de Moskouse luchthaven Vnoekovo naar Istanbul, Ankara en Antalya voor de komende drie tot vier dagen uitverkocht. Turkish Airlines zegt voor donderdag en vrijdag de capaciteit te vergroten. Ook bij de Turkse maatschappij Pegasus zijn vluchten vanuit Moskou naar Istanbul en andere bestemmingen in Turkije uitverkocht.

Volgens gegevens van de Russische luchtvaartsite Aviasales zijn ook directe vluchten van Moskou naar de Armeense hoofdstad Jerevan uitverkocht, net als tickets naar de Georgische hoofdstad Tbilisi en naar Kazachstan en Azerbeidzjan. Ook is er veel vraag naar vluchten vanuit Rusland naar Dubai en de Servische hoofdstad Belgrado.

De goedkoopste vluchten van Moskou naar Istanbul kosten nu meer dan 80.000 roebel, omgerekend 1328 euro. De prijzen stegen tot wel 173.000 roebel, aldus de website van Turkish Airlines.

Russen op internet: ‘Hoe uit Rusland te vertrekken’
Ook zou op internet veel worden gezocht op de zoektermen ‘tickets’, ‘vliegtuigen’ en ‘hoe uit Rusland te vertrekken’. Er wordt gevreesd dat Moskou de grenzen gaat sluiten voor mannen die in de mobilisatie opgeroepen kunnen worden.


Het hoofd van het Russische bureau voor toerisme zegt dat er nog geen beperkingen zijn opgelegd voor reizen naar het buitenland. Het Russische spoorwegbedrijf en de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot stellen dat er nog geen verbod is om mannen aan boord te laten voor reizen naar buitenlandse bestemmingen.

Wie legeroproep weigert kan tot tien jaar celstraf krijgen

Russen die weigeren mee te doen aan militaire gevechtsoperaties kunnen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Het hogerhuis van het Russische parlement heeft woensdag ingestemd met die wetswijziging. Een dag eerder had het lagerhuis, de Doema, al goedkeuring verleend. Na ondertekening door president Vladimir Poetin wordt de maatregel van kracht.

Wie weigert om bevelen op te volgen kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen. Daarnaast zijn de celstraffen voor desertie, plundering en vrijwillige overgave aan de tegenstander verhoogd.

Poetin gaf eerder vandaag opdracht tot gedeeltelijke mobilisatie in Rusland nadat zijn militairen terrein hadden verloren in Oekraïne. Het Russische leger moet nu zo’n 300.000 reservisten oproepen. Ook de inzet van nucleaire wapens lijkt dichterbij dan ooit, sinds de toespraak van Poetin vanochtend.

Oekraïne Update


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie