• dinsdag 17 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Veel lof voor Ranu Abhelakh vastleggen 155 jaar rechtspraak

| starnieuws | Door: Redactie

Hofpresident Iwan Rasoelbaks is bijzonder lovend over de prestatie van journalist/auteur Ranu Abhelakh. Zij heeft 155 jaar rechtspraak in begrijpelijke taal vastgelegd. (Foto's: René Gompers)

Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, en met hem vele juristen, zijn ingenomen en vol over lof over het boek ‘155 Jaar Gedenkboek Hof van Justitie Suriname.’ In het boek is de rechtspraak vanaf
1651 tot heden “objectief, luchtig, begrijpelijk en gemakkelijk te volgen” beschreven door fotojournalist en internationaal correspondent Ranu Abhelakh. De eerste exemplaren zijn door president Chan Santokhi overhandigd aan enkele oud rechters, en nabestaanden van inmiddels overleden rechters.
Het gedenkboek, “de eerste die een chronologische beschrijving geeft over de Surinaamse rechtspraak”  is onlangs gepresenteerd in de Congreshal. “Het is niet het volledige verhaal maar een aanzet,” benadrukt Rasoelbaks. “Een greep uit de geschiedenis. Er is nog voldoende voer voor onderzoekers.” Het idee -twee jaar geleden- om een fotogalerij op te zetten voor gewezen hofpresidenten en om de ontwikkeling van de rechtspraak aan
te tonen, is uiteindelijk groter uitgepakt: een gedenkboek waarin 155 jaar rechtspraak en alles daaromheen is vastgelegd.

In 6 hoofdstukken, 297 pagina's en 500 illustraties wordt het verloop van de rechtspraak vanaf 1651 beschreven tot heden. Zoals het rechtsysteem van de Inheemsen en de kolonisten, de intrede van het eigen rechtsysteem, de uitdagingen voor de rechterlijke macht, de tijd dat de rechtspraak niet gold tijdens de militaire dictatuur, het herstel van de rechtspraak, de langstdurende rechtszaak, (mis)dragingen van rechters, de inmenging en verstrengeling van de machten, de roep om een eigen paleis voor het Hof van Justitie, de op handen zijnde vernieuwingen.

President Chan Santokhi overhandigt een exemplaar van het boek aan oud rechters August Hermelijn en 

Shardapersad Gangaram Panday,

Het 'meesterwerk' van Abhelakh, zoals de hofpresident het boek typeert, heeft als eindredactie Ank Kuipers en Marvin Dolladi als vormgever. Het werk van de journalist heeft jurist en recensent van juridische werken Carlo Jadnanansing verrast: “Ik was verbaasd van het niveau, dat een niet-jurist dit allemaal zo geweldig kan schrijven. Wanneer wij juristen schrijven is het vaak te moeilijk, allerlei geleerde woorden. Ranu heeft in journalistieke stijl geschreven waardoor dit gebeuren -het zijn geen grapjes maar zeer ernstige dingen, onze rechtsstaat- op zo een verteerbare wijze is geschreven. Iedereen dat boek kan lezen.”  Het boek is door een aantal juristen, onder wie rechters en de hofpresident zelf, getoetst op juistheid, logische consistentie, interpretatie in juiste perspectief, begrijpelijkheid, objectiviteit en neutraliteit. Het hof is zeer ingenomen met het eindproduct. Hofpresident Rasoelbaks: “Een illustratief en luchtig beschreven boekwerk, waarbij geschiedschrijving over Suriname met journalistieke kundigheid verweven is. Beschreven met voldoende gevoel voor historie.Na de presentatie heeft president Santokhi de eerste vier exemplaren overhandigd aan oud-rechters August Hermelijn en Shardapersad Gangaram Panday, de weduwe van wijlen rechter Ewald Ombre en de zoon van wijlen rechter John von Niesewand.

| starnieuws | Door: Redactie