• zaterdag 27 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Un no wan de in actie, maar dit kan niet!”

| suriname herald | Door: Redactie

De medewerkers van Huize Ashiana hadden de poorten van het tehuis afgesloten vanwege de talrijke onopgeloste problemen die door de directie en de regering maar niet werden aangepakt. Niemand mocht het terrein betreden en niemand mocht vertrekken. De medewerkers voerden duidelijk actie. Zelfs directeur Brenda van Daal werd buitengehouden.

Beschuldigingen werden geuit tegen de directeur, waarbij beweerd werd dat ze tal van praktijken toestaat die schadelijk zijn voor de organisatie. Volgens het personeel is er onvoldoende voedsel beschikbaar voor de ouderen. De bewoners moeten een hele week lang harde doperwten eten met een zeer klein stukje vlees, of soms zelfs helemaal

niets.

De medewerkers vermoeden dat het tehuis afgedankte goederen ontvangt. Het magazijn zit vol met bruine bonen, wat ontoereikend is voor onze ouderen. Ook laat het magazijn met schoonmaakartikelen te wensen over. Er zijn grote gaten in het plafond, waardoor de ruimte ongeschikt is als opslagruimte.

Ondanks dat het personeelstekort schrijnend is voor het tehuis, wordt het probleem maar niet aangepakt, zo meldden de medewerkers. Sommige verpleegkundigen werken ook niet in shifts, hoewel er verschillende diensten moeten worden bemand, werd er opgemerkt.

Minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft de noodkreet van de medewerkers aangehoord en beloofd dat er actie

zal worden ondernomen met betrekking tot de verschillende kwesties. De subsidie van het laatste kwartaal van vorig jaar is nog steeds niet overgemaakt aan Huize Ashiana, en ook de subsidie voor dit jaar laat op zich wachten.

Minister Ines Pané van Sozavo. Foto: Suriname Herald

Volgens de bewindsvrouw worden de documenten teruggestuurd als ze niet volledig in orde zijn. Echter, volgens een medewerker van Huize Ashiana is deze informatie niet juist; het ministerie van Financiën en Planning heeft in de subsidie gesneden, waardoor veel achterstallige schulden niet kunnen worden betaald. Leveranciers weigeren nu goederen te leveren vanwege de openstaande schulden.

Al lange tijd worden dezelfde problemen van dit tehuis besproken met de regering, maar er zijn geen zichtbare oplossingen. Het tehuis staat bekend om de vele acties die het personeel onderneemt. Minister Pané heeft aangegeven, dat er verdere gesprekken zullen plaatsvinden met vicepresident Ronnie Brunswijk over de problemen van de opvanginstelling.

 

| suriname herald | Door: Redactie