Uitspraken IMF-deskundige over hoogte loonaanpassing schieten vakbeweging in verkeerde keelgat
| dagblad suriname | Door: Redactie
Uitspraken van de IMF-technisch deskundige Anastasia Guscina over een 15 procent loonaapassing die de overheid aan ambtenaren zou kunnen geven bij de komende loononderhandelingen, is de vakbeweging in het verkeerde keelgat geschoten. Vakbondstopper tevens econoom Armand Zunder zegt, dat het IMFzijn mening mag hebben, maar niet moet komen bepalen hoeveel loonaanpassing de overheid aan overheidswerkers moet geven.
“Het IMF is voor de vakbeweging geen partner. Onze partners zijn de overheid en het bedrijfsleven. Met de overheid hebben wij een “deal”, en wij praten met hun over loonaanpassing”, aldus Armand Zunder desgevraagd.
IMF-technisch deskundige Anastasia Guscina zei onlangs op een persmeeting met
Het is volgens Zunder verregaand dat het IMF komt bepalen hoeveel ruimte er is voor de overheid voor een loonaanpassing aan overheidswerkers. De vakbondstopper zegt te weten, dat er financiële ruimte gaat ontstaan voor de overheid, maar de vakbeweging kijkt niet alleen daarnaar. Belangrijker is voor de vakbeweging is de herstel
Vakbeweging zet zich schrap
De samenleving, met name de werkende klasse, heeft sedert de uitvoering van het IMF-programma heel veel moeten inleveren. Op basis daarvan zal de vakbeweging met de overheid onderhandelen over de hoogte van de loonaanpassing. Wat de positie van de vakbeweging daarbij gaat zijn, daarover zegt Zunder niets te kunnen zeggen “omdat er nog geen instructies vanuit het veld daarover zijn verkregen”.
Uit de woorden van Zunder valt te concluderen dat de vakbeweging zich wel schrap zal zetten bij de komende onderhandelingen met de overheid. De afspraak die eind vorig jaar is gemaakt, is dat deze besprekingen in maart moeten plaatsvinden. Een van de zaken waar de vakbeweging voor zal gaan is incorporatie van de lopende koopkrachtversterking in de lonen. Wat daar nog bij moet komen op de lonen is afhankelijk van wat de instructies van de achterban zullen zijn. “In elk geval niet de 15 procent die de IMF-deskundige Anastasia Guscina meent dat het zou moeten zijn”, aldus Zunder.
SS
| dagblad suriname | Door: Redactie