UBF SEMINAR | ‘MATAWAI LIBA’ PROJECT BOVEN SARAMACCARIVIER, COMMUNITY-BASED TOURISM DEVELOPMENT
| united news | Door: Redactie
Zonder die natuur kunnen wij simpelweg niet leven en willen wij echt duurzame ontwikkeling dan zullen we die natuur dus moeten beschermen. En dat kan zonder aan welvaart in te boeten. Integendeel, er zijn betere, zeer reële verdienmodellen voor Suriname dan de gangbare (mineraal) industrieën en gebruikelijke economische concepten. De veelbesproken Carbon Credit markt is een start, maar vooral de nog nauwelijks belichte Bio-Economics sector wordt wereldwijd een triljoen dollar business waarvan wij ons aandeel niet moeten mislopen.
Eén van de sub sectoren van Bio-Economics die wel vaak genoemd wordt in Suriname, maar waar nog te weinig aan gedaan wordt is
Een bijdrage van minstens 1 miljard USD per jaar aan de economie en directe inkomsten van USD 200 miljoen per jaar voor de overheid zijn haalbaar, maar hoe?
Toerisme is de enige sector die veel geld voor heel veel Surinamers kan opleveren zonder de natuur in het gedrang te brengen. Het is de meest eerlijke en efficiënte welvaartsverdeler van alle sectoren en wereldwijd de grootste werkgever. Sterker noch, toerisme kan ook de staat, direct, het meeste rendement opleveren op geïnvesteerd vermogen en dat is nodig voor het doen van
Het reeds geïnitieerde ‘Matawai Liba’ project aan de Boven Saramaccarivier, behelst het lanceren van een compleet nieuwe toeristische destinatie en laat zien hoe we stapsgewijs met Community Based Tourism development ons doel als land kunnen bereiken, terwijl we aan gemeenschapsontwikkeling doen, de natuur in haar glorieuze en vitale staat voor de mensheid behouden en bezoekers een rijke ervaring bieden. Voor en door de gemeenschap, met transparante ‘benefit sharing’ en gecertificeerd voor duurzaamheid. Daarnaast biedt dit project kansen voor o.a. corporate Suriname om op een directe manier betrokken te raken bij natuurbescherming en duurzame ontwikkeling en daarmee gestalte te geven aan hun ESG beleid.
Het Amazon Conservation Team Suriname partnert als NGO al 30 jaren met Inheemse en Tribale gemeenschappen in het regenwoud van Suriname met als doel natuur- en cultuurbescherming. Deze gemeenschappen die met het bos samenleven zijn diens beste beschermers o.a. vanwege hun fysieke en spirituele verbondenheid met- en afhankelijkheid van dat bos. ACT beschermt zowel deze beschermers als het bos zelf en doet dat middels 3 strategische pijlers: Habitat Management, Versterking van Gemeenschapsbestuur en Ontwikkeling van Zelfredzaamheid. Door voornamelijk programmamatig te werken i.p.v. met incidentele projecten, door duurzaam partnerschap en permanente aanwezigheid in het veld en dus door diepgewortelde relaties gebaseerd op respect en vertrouwen kan ACT, liefs buiten de spotlight, gemeenschappen versterken en weerbaarder helpen maken tegen de vele uitdagingen van moderniteit.
Zaterdag 9 maart:
Registreer nu: b.dleon@act-suriname.org
UBF seminar | ‘Matawai Liba’ project
| united news | Door: Redactie