• woensdag 27 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TRINIDAD WEIGERT WISSELKOERS TE VERHOGEN | ZWICHT NIET VOOR DRUK IMF

| suriname herald | Door: Redactie

Foto: Premier Keith Rowley Trinidad

De regering van Trinidad verzet zich resoluut tegen pogingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de eigen munt te devalueren.

Minister van Financiën, Colm Imbert, maakt duidelijk dat de autoriteiten vrezen voor een aanzienlijke stijging van de inflatie als dit pad wordt ingeslagen. Trinidad is niet van plan om de wisselkoersbepaling af te staan aan de vrije markt, in tegenstelling tot Suriname, die zich liet ompraten door het IMF. Volgens de Trinidadiaanse financiënminister is het eiland in het verleden meegegaan met dit voorstel van IMF, met als gevolg een enorme financiële ravage die voor een economische

crisis en ontwrichting van de maatschappij zorgde.


Een recente studie van het IMF concludeerde dat de Trinidadiaanse Dollar (TTD) overgewaardeerd is ten opzichte van de Amerikaanse Dollar (USD). De wisselkoers is momenteel 6,7 TTD voor de USD, maar het IMF wil een koersaanpassing van 20 procent.
De regering van premier Keith Rowley zegt zich niet te laten dicteren door het IMF, aangezien het land dat in het verleden had gedaan en er desastreuze economische gevolgen van overhield.
“Snode commentatoren blijven hard aandringen op devaluatie. Een commentator insinueert dat het land floreerde nadat we de dollar in 1993 vrijgaven. In werkelijkheid steeg de inflatie in 1993 van 6 procent naar 11 procent, ging de economie achteruit en bedroeg de werkloosheid 20 procent. We gaan dat pad niet meer op”, zei minister Imbert deze week om de onrust op de Trinidadiaanse financiële markt te sussen.
Net als aan Suriname, is ook Trinidad enkele aanbevelingen voorgelegd om de financiële en economische crisis het hoofd te bieden. Het land heeft enkele daarvan opgevolgd, waaronder verhoging van de rentetarieven om leningen te ontmoedigen. Het vrijgeven van de wisselkoers is ook één van de aanbevelingen, maar de regering van Trinidad veegt die bij voorbaat van de tafel.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie