• donderdag 02 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TotalEnergies komt met ‘groene’ FPSO in blok 58

| de ware tijd | Door: Redactie

Komende twee jaar uitgebreid exploratieprogramma offshoregebied

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Op de eerste dag van de Suriname Energy Oil and Gas Summit (SEOGS), kwam naar voren dat de voorbereidingen van TotalEnergies om het eerste exploitatieproject in blok 58 neer te zetten al vergevorderd zijn. Alles wijst erop dat de target om vóór het einde van dit jaar de de definitieve investeringsbeslissing (FID) bekend te maken zal worden gehaald. Dat bleek dinsdag uit opmerkingen van Artur Nunes-Da-Silva van TotalEnergies in Suriname en Staatsolie-directeur Annand Jagesar.

Nadat TotalEnergies-baas Patrick Pouyanné in september vorig jaar tijdens een persconferentie het voornemen om met de exploitatie van olie

in blok 58 te beginnen, zijn intussen al verschillende mijlpalen bereikt. Tussen TotalEnergies en Staatsolie is een overeenkomst gesloten op het stuk van veldontwikkeling. Daarnaast is beslist dat de productie-unit een Floating Production Storage and Offloading (FPSO)-eenheid wordt met een capaciteit van tweehonderdduizend vaten per dag.

Maximaliseren

Intussen zijn de technische studies voor de ontwikkeling van de Sapakara- en Krabdagu-velden ook gevorderd, waarbij is vastgesteld dat de gecombineerde winbare reserves uit beide ontdekkingen al boven de zevenhonderd miljoen vaten liggen. Door de Water Alternating Gas-injectietechnologie toe te passen zal de winning uit de aan te leggen productiebronnen kunnen worden gemaximaliseerd.

De seismische technologie

(OBN) die wordt toegepast, zal een sleutelrol spelen bij het maximaliseren van de reserves en de positionering van de ontwikkelingsputten. Ook bij het identificeren van de reserves zal deze technologie van grote waarde zijn. In de tweede helft van dit jaar wordt het eerste OBN-onderzoek over een gebied van negenhonderd vierkante kilometer uitgevoerd.

Verantwoord

TotalEnergies zegt het project op verantwoorde wijze te willen ontwikkelen met behulp van de beste technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren. In het bijzonder zullen de faciliteiten zo worden ontworpen dat er geen sprake is van routinematig affakkelen, waarbij al het bijbehorende gas opnieuw in de reservoirs wordt geïnjecteerd. “We zijn van plan de beste technologieën te implementeren als het gaat om het terugdringen van broeikasgassen”, zei Nunes-Da-Silva.

Er zal gebruik worden gemaakt van “een FPSO die volledig elektrisch is, net als een Tesla”. In september vorig jaar zei Pouyanne al dat er niet zal worden afgefakkeld, maar dat het vrijkomende aardgas terug in de zeebodem zal worden geïnjecteerd.

Exploratieprogramma offshoregebied

De komende twee jaar zal het bruisen van activiteiten in het offshoregebied van Suriname. In verschillende blokken zullen exploratieputten worden geboord. “We zijn van plan veel exploratieputten aan te leggen, wat spannend is, omdat het de mogelijkheid biedt om weer olie te vinden”, zei Jagesar dinsdag in zijn toespraak.

De Staatsolie-directeur merkte op dat een aantal van de proefboringen zullen worden gedaan op plaatsen waar niet eerder is geboord. De aardolie- en gasreserves van Suriname worden geschat op circa 4,6, waarvan bijna de helft, 48 procent, gas. Naar schatting zou er minstens 12,5 biljoen kubieke meter gas onder de zeebodem voor de Surinaamse kust liggen.

Met de vlot verlopende voorbereidingen van TotalEnergies om in blok 58 de productie te beginnen, wordt de eerste olie in 2028 verwacht. Met deze eerste ontwikkeling gaat een totale investering van negen miljard Amerikaanse dollar gemoeid. Staatsolie kan voor maximaal 20 procent in dit project meedoen.

Degelijk beleid

Behalve blok 58, waar minstens zevenhonderd miljoen vaten aan oliereserves is ontdekt door Apache Corporation, is nu ook blok 52 waar Petronas de operator is interessant. De ontdekkingen van Fusaea 1 en Roystonea 1 kunnen in dat blok een ontwikkeling van honderdduizend vaten per dag ondersteunen, wat volgens Wood Mackenzie, analyst in de energiesector, de vierhonderd miljoen vaten aan winbare reserves benadert.

Volgens Jagesar kunnen de tweede en misschien zelfs een derde ontwikkeling uit blok 52 komen, maar dan gaat het om gasproductie. De directeur drong er bij beleidsmakers op aan zich meer in te zetten opdat er een zodanige omgeving ontstaat die goed beheer van de olie- en gasinkomsten zal garanderen. “We moeten heel voorzichtig zijn. We moeten degelijk beleid maken en uitvoeren”, zei hij.

| de ware tijd | Door: Redactie