Torarica gaat opnieuw uitbreiden
| de ware tijd | Door: Redactie
Het gaat goed met de Torarica Group. Zo goed dat er weer een uitbreiding eraan zit te komen, nu met een long stay hotel/appartementencomplex met honderdzestien appartementen en studio’s. De bouw van het complex tussen Royal Torarica, het helipad en het volleybalveld, begint nog dit jaar en moet over twee jaar zijn afgerond zijn. Dan zal de hotelketen, die nu nog bestaat uit Torarica Resort (1962), Eco Torarica (1997) en Royal Torarica (2007), totaal 473 kamers hebben.
Tekst en beeld Sharon Singh
“Uit marktonderzoek blijkt dat er behoefte is aan het soort type kamers dat nu zal worden gebouwd”, verklaart algemeen directeur
“Er was altijd wel een uitdaging. Ik heb hier in zoveel rollen gediend”
Om de behoefte te benadrukken, mag worden verwezen naar bijvoorbeeld de Suriname Energy, Oil and Gas Summits die volgens schattingen van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking elk ongeveer zesduizend bezoekers uit zo een veertig landen bijeenbrachten. Als gevolg hiervan verwachten ondernemers in verschillende sectoren een opleving van de economie in de komende
Dat het Torarica, ondanks de economische crisis waarin Suriname al jaren verkeert, voor de wind gaat komt voor een belangrijk deel aan de ligging. Torarica Resort ligt in het uitgaanscentrum, omringd door restaurants, bars en discotheken. Regelmatig komt er een nieuwe eetgelegenheid bij, dus keuze zat voor onder meer de toeristen.
Dat het restaurant van Torarica redelijk wordt bezocht, ligt mogelijk aan de chefs die de gelegenheid krijgen om hun blik te verruimen op culinair gebied. Het hotel blijkt ook voor studenten van diverse hospitality and tourism instituten een goede leerschool om stage te lopen.
Hoofd chef Sherwin Alexander zorgt ervoor dat hij op de hoogte blijft van de nieuwste trends in de gastronomie. “Zelfs als hij op vakantie is, gaat hij op zoek naar nieuwe smaken”, prijst Boucke zijn medewerker. Naast de standaard menukaarten bieden de hotels van de Torarica Group thema-avonden aan met gevarieerde maaltijden in combinatie met entertainment.
Teruggeven aan samenleving
Torarica Resort, bij de opening op 10 juli 1962 nog gewoon Hotel Torarica, viert geen feest bij het 62-jarige bestaan, maar doet iets terug voor de samenleving. Drie jaar geleden is het Torarica Community Fund opgericht, waarvan het bestuur wordt gevormd door het management van Torarica Group. Uit dit fonds konden Huize Betheljada en het A.L Waaldijk College worden gerenoveerd.
Met Huize Betheljada heeft Eco Torarica een langere band. “Het zijn onze overburen en al tientallen jaren mogen de bewoners om de twee weken in klein groepsverband komen ontbijten.” Over het Waaldijkcollege, een voorbereidende beroepsopleiding, zegt Boucke: “We zitten in een beroepstak waar het best moeilijk is om geschoold personeel te vinden en ondersteunen elke vorm van onderwijs om professionals af te leveren aan de samenleving.”
Make-over
De keuken en het restaurant van Royal Torarica hebben recent een make-over gehad, omdat ze gaandeweg de jaren niet meer voldeden aan de moderne eisen. “De keuken was opgezet naar het principe van satellietkeuken. Het was de bedoeling dat de voorbereiding van de gerechten in de grote keuken van Torarica Resort zouden worden gedaan en bij Royal zouden worden afgemaakt. Maar vanaf het begin heeft het niet gewerkt.”
Boucke legt uit dat niet eerder kon worden begonnen met de renovatie. “Als je pas open bent, zal je eerst het geld terug moeten verdienen, voor je weer een mega make-over kan doen.” Het restaurant en de keuken zijn eerst aangepakt, gevolgd door het terras. “Je kon daar bij een regenbui of zelfs als het motregende niet zijn. Het waaide in door het hoge plafond.” Het zwembad is nu een infinity zwembad, dat ook ruimtelijker oogt.
Hoogte- en dieptepunten
Torarica Resort heeft hoogtepunten gekend, maar er zijn ook dieptepunten geweest, zoals de jaren tachtig. “Ik heb het persoonlijk niet meegemaakt, maar vind het moeilijk om me voor te stellen dat een bruisende Torarica, een bezetting heeft van slechts drie gasten.”
Wat Boucke niet kon weten, is dat hij ook zo een periode van terugval zou meemaken, met name door Covid-19. Torarica had een bezetting van gemiddeld 2 procent. Het zwembad was gesloten, de weinige gasten mochten niet in het restaurant, want restaurants mochten niet open zijn. De enkele gasten aten op hun kamer.
Het leek een spookhotel. “Elke dag moesten strategieën worden aangepast, want er was geen voorgeschreven draaiboek. Personeel werd afgevloeid, de werkweek werd ingekort en lonen werden gereduceerd.” De leveranciers hebben volgens Boucke een belangrijke bijdrage geleverd in het helpen stabiliseren van de markt, door ook hun prijzen laagdrempelig te houden, totdat de sector weer zou gaan opbloeien.
Hotel leren kennen
Boucke prijst zijn medewerkers en spreekt van “een dynamisch team” dat zich voortdurend bezighoudt met wat zich op de markt afspeelt. “De afdeling Sales and Marketing is constant bezig de markt te scannen om op de hoogte te zijn van de laatste trends, lokaal en internationaal. Je moet on top of je game zijn. Je moet als ondernemer nagaan: zit ik in het juiste segment, wat zijn mijn sterke- en zwakke punten en welke kansen zijn er die je kan benutten.”
Op 17 september is Boucke 27 jaar verbonden aan de Torarica Group. “Time flies when you’re having fun. Er was altijd wel een uitdaging. Ik heb hier in zoveel rollen gediend.” Hij werd door Torarica na zijn HBO-studie in Nederland, aangenomen als management trainee.
“We ondersteunen elke vorm van onderwijs om professionals af te leveren aan de samenleving”
De toenmalige directeur Frank Robles zette een traject van een jaar uit, waarbij Boucke zich op elke afdeling enige tijd moest oriënteren, om zo het bedrijf door en door te leren kennen. “Achteraf gezien was het één van de beste leerscholen, want je leert het bedrijf van binnenste buiten kennen.” Hij werkte dwars door alle afdelingen heen, vanaf housekeeping en front desk tot de bars en de financiële afdeling.
Na acht jaar werd hij als directeur aangesteld. Niet lang daarna vertrok hij naar Nederland voor zijn studie masters in Business Administration. Daarna is het volgens hem best snel gegaan, want ieder jaar was het een andere uitdaging. Eén van de hoogtepunten in zijn carrière was de oplevering van Royal Torarica in 2007. “Dat was aan het begin van mijn directeurschap, dus was het een mooie prestatie, maar dan ben je toch nog niet klaar, want nu moest het hotel gevuld worden.” En nu blijkt dat hij zich daarover geen zorgen hoeft te maken.
| de ware tijd | Door: Redactie