Tijd voor de formatie van een Regering van Nationale Eenheid door president Santokhi
| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh
Op 20 oktober jl. postte ik op meerdere fb pagina’s een bericht, waarin prominent stond, dat zodra vp Brunswijk met HET REGEREN stopt het IMF de financiële kraan naar Suriname opengooit. Frappant is dat gisteren het Dagblad Suriname met het bericht kwam, dat de IMF- goedkeuring daartoe nog muurvast zit. Ik vraag me af waarom Surinaamse onderhandelaars een jaar lang geen oog hadden voor het kiem van deze problematiek? In mijn achtereenvolgende columns (SurinameNieuwsCentrale.com 20/9, 7/10 en 22/10) schetste ik een caleidoscoop van de onderliggende factoren, die aan de zaak IMF- goedkeuring waarschijnlijk ten grondslag liggen.
President Santokhi zit in een spagaat
De centrale vraag hier is: Waarom blijft president Santokhi zolang een spagaat? Het ziet ernaar uit, dat na langer dan een jaar regeren de president Santokhi zich in een spagaat heeft laten manoeuvreren. Deze bekwame oud politiecommissaris en ex-minister van JUSPOL lijkt alsof hij vastzit in de machtsgreep van de drugscrimineel Ronny Brunswijk. Deze man die wegens drugssmokkel een vonnis op zijn naam heeft werd in juli 2020 door DNA tot vice president gekroond.
Dat was ook al het geval in 2010 en 2015 toen DNA de veroordeelde D.D. Bouterse dus tweemaal toe tot staatshoofd koos. Terwijl de grondwet zulks niet
Gevolgen van de overhaaste transitie
Iedereen weet dat de ex-president thans de veroordeelde burger D.D. Bouterse na zijn dramatisch verlies bij de verkiezingen op 25 mei 2020 aanvankelijk niet aan de machtsoverdracht aan Santokhi wilde meewerken. De Surinaamse kiezers waren bevreesd voor toestanden, die toen in het buurland Guyana zich afspeelden. Daar wilde de verliezende president maandenlang na de verkiezingsuitslag geen move maken naar de machtsoverdracht aan de winnaar van de vrije verkiezingen in het buurland.
Echter toen Bouterse het in de gaten kreeg, dat hij niet langer kon blijven regeren zonder zijn schoonzoon tevens ex minister van Financiën besloot hij niet langer weerstand te bieden tegen de winnaars. En die popelden om de regeermacht over te nemen. Bouterse veranderde toen van gedachte, mede doordat vele nationale en internationale schuldeisers op de staatsdeur harder gingen kloppen. Zijn schoonzoon G. Hoefdraad kon na de leegplundering van de staatskas met de belangrijke documenten (mogelijk met veel geld) geruisloos het land verlaten.
Heel opvalland was dat Bouterse de winnaars van de verkiezingen zelfs een maand eerder dan de expiratiedatum vriendelijk uitnodigde voor een versneld transitieproces. Daarbij kon hij zijn puinhoop sluw aan de onnozels overdragen. De heren Chan Santokhi en Ronny Brunswijk zagen eindelijk hun jongensdroom in vervulling gaan en lieten er geen gras overheen groeien om de transitie overhaast te accepteren. Wat ze daarbij meekregen, was een uitgemergelde zieke kat in een stinkende zak vol kattendrol. Kort na hun aantreden kregen de beide heren het in de gaten welk puinhoop ze hadden geërfd. En met een liefelijke erfenis zit de president, terwijl VP Brunswijk er dagelijks garen bij spint. De mediamagnaat en staatsadviseur Faried Pierkhan verwoordde op 20 september dit jaar de gerezen toestand met zijn metafoor van “de stenen van Brunswijk rusten op de schouders van de president”. Wat zijn die stenen?
De groeiende machtsmisbruik door VP Brunswijk
In de afgelopen 15 maanden liet vp Brunswijk het duidelijk merken, dat zijn wil en macht altijd er toedoen. In mijn column van 7 oktober jl. (SurinameNieuwsCentrale) hekelde ik het feit dat hij het nepotisme openlijk vergoelijkte. Hij liet de media weten dat hij de benoemingen van vrienden en familie niet terugdraait. De president beloofde alle functies binnen het ambtenaren apparaat te zullen evalueren en zo nodig maatregelen te treffen.
De climax bereikte toen vp Brunswijk van de vergadering van de ministerraad wegliep om wegens persoonlijke redenen elders te zijn. Later bleek dat zijn schoonzoon tevens hoofdlijfwacht verdacht werd van het onderschepte drugstransport uit Moengotappoe. Daarbij werden enkele topfunctionarissen uit de omgeving van Brunswijk ook als verdachte aangehouden. In hoeverre laatstgenoemde zelf direct of indirect bij deze zaak was betrokken is door de overheid nog geen woord gesproken. Dat het staatshoofd nog niets daaromtrent bekend maakt is uiterst vreemd. Door deze casus maakt Brunswijk zichzelf verdacht, waarbij sprake is van groeiende machtsmisbruik.
De spanningen binnen de coalitie nemen toe, terwijl ook het volk wil weten of de justitie in deze zaak de vp heeft gehoord. Hieruit kan worden gesuggereerd, dat president Santokhi niet tegen zijn vp optreedt. En dat kan duiden op het vermoeden dat hij door Brunswijk in de tang wordt gehouden.
Noodzaak van een regering van nationale eenheid
Toegegeven dat er een aantal zaken binnen de voorbije 15 maanden wel succesvol zijn gerealiseerd. Het ontbeert de regering in haar huidige constellatie de nodigde incentives voor een goed bestuur. Voorop staat dat over de mogelijke rol van Ronny Brunswijk bij het onderschepte drugstransport en eventueel bij de aanhoudende andere drugssmokkel in Suriname en naar het buitenland helderheid komt.
Om te beginnen zal hij strafrechtelijk moeten worden gehoord ten aanzien van het onderschepte drugstransport door het openbaar ministerie. In dat geval dient hij door DNA te worden ontlast uit zijn functie van vice president. Eveneens is de noodzaak groot om de huidige regering te reshuffelen om te komen tot een regering van nationale eenheid. Dat zal de president kordaat ter hand kunnen nemen. Bij de reshuffeling zal DNA moeten bewaken, dat benoemingen van familie en vrienden tot ministers in de nieuwe regering worden vermeden. Ook de niet-parlementaire en oppositie partijen worden gevraagd kandidaat ministers te leveren.
Het hoofddoel van de regering van nationale eenheid zal moeten zijn gericht op het uitvoeren van het goedgekeurde herstelplan en het voorbereiden van vervroegde verkiezingen binnen een jaar.
Drs. S. Harinandan Singh | Voor reactie: singhs@hetnet.nl
Foto: President Chan Santokhi.Beeld REUTERS
SurinameNieuwsCentrale.com publiceert vaak ingezonden stukken van schrijvers. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt.
Het e-mailadres van de opinieredactie van SurinameNieuwsCentrale.com:
SurinameNieuwsCentrale@gmail.com
| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh