• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het vergoelijken van nepotisme 

| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh

Brunswijk maakte gisteren aan de pers stoer bekend, dat hij de benoemingen van eigen familieleden in de ambtenarenfuncties niet terugdraait. “Ik ben niet bereid om niks terug te draaien,ik ben een eerlijke man, als ik iemand heb benoemd dan heb ik iemand benoemd”. Dat is een waanzin. Hoelang zal DNA dergelijke grillen van de veroordeelde drugscrimineel Ronny Brunswijk blijven pikken? Heeft de samenleving op 25 mei 2020 de ene veroordeelde crimineel verruild voor de andere veroordeelde crimineel? Neen toch. Wat is in deze de verantwoordelijkheid van het executieve staatshoofd?

De kritieken op het benoemingsbeleid van deze;regering uit de samenleving schijnen geen

enkel effect te hebben op het dualepresidentschap. Door het vergoelijken van het nepotisme raken de positieve resultaten, die onder leiding van presidentSantokhi in de afgelopen regeerperiode zo moeizaam zijnbereikt, nodeloos ondersneeuwt. Dat heeft negatieve impactop de ontwikkeling.

Sinds de terugkomst van president Chan Santokhi uit Nederland medio vorige maand is het debat over benoemingen van familieleden van de vice president en de president in hoge ambtelijk functies een verhit issue in de media geworden. Dat is wel heel nadelig voor het herwinnen van de vertrouwensrelatie tussen regering en volk. Maar het is ook een stevige dreiging voor het handgaven en het

versterken van het imago van de Surinaamse natie in het buiteland. In het buitenland vraagt men mij of Suriname geen goede leiders heeft voortgebracht.

Nepotisme als versluierde corruptie

Vak deskundigen beschouwen belangenverstrengeling, gunstbetoon en nepotisme vaak als vormen van ‘verborgen corruptie’: het is er wel, maar niet direct zichtbaar. Het speelt zich af achter de schermen. Zo kunnen er bij toekenning van subsidie, een benoeming voor een hoge post of de toekenning van een opdracht een familierelatie van de ambtenaar verborgen een belangrijke rol spelen ten gunste van personen uit eigen kringen. Maar dat heeft toch altijd zo gewerkt in Suriname? Het woord lobbyen of coöptatie (regelen) is blijkbaar normaal geworden in vele samenlevingen. Maar is dat wel eerlijk naar de anderen in samenleving toe? 

Past dat verschijnsel binnen het principe van “behoorlijk bestuur”? Wie Brunswijk in de media heeft gevolgd zal zijn privé opvattingen en naleving van good govenor niet zijn ontgaan.Denk aan geval Diana Pokie. Hij zegt niks verkeerds te zien in het aanstellen van eigen familieleden en vrienden in een ambtelijke functie. Procedures als open sollicitatie kent hij niet. En op basis van die opvatting weigert hij bv zijn broer Leo Brunswijk en andere familieleden te ontslaan. En zomaakt hij de weg vrij voor allerlei vormen van verborgen corruptie in de verschillende sectoren van het staatsbestel.DNA noch regering stoort zich eraan. 

Of en in hoeverre president Santokhi de opvatting van Brunswijk ondersteunt, is niet bekend. Wel heeft het staatshoofd meerdere malen aan de pers medegedeeld het benoemingsbeleid snel te zullen evalueren. Wat houdt dat in? Tijdens zijn laatste persconferentie heeft hij gezegd dat in het kader van de evaluatie van de regering en overheidsorganen ook het functioneren van ‘die personen’ zal worden beoordeeld. Hij hield het auditorium voor, dat aan de hand van hun prestaties zal bepaald worden af ze vervangen zullen worden of niet. Een heldere afwijzing van nepotisme bleef dus uit.

De Kruistocht tegen corruptie als essentieel onderdeel van beleid

Aan het begin van de regering Santokhi-Brunswijk in 2020 werd in ferme taal aangekondigd, dat de nieuwe regering de Anti-corruptiewet volledig zal implementeren, zodat er onderzoeken en vervolging van corruptie plaats kunnen vinden. Als ik het goed heb is de Anti-corruptiewet nog niet volledig in werking gesteld. Mocht dat wel het geval zijn dan rijst de vraag waarom de reeds geïdentificeerde verdachte gevallen nog niet krachtig genoeg zijn vervolgd. Het ontwerp van de anti corruptie wet hadvanaf 2004 een lijdensweg moeten doorlopen en werd pas in 2017 aangenomen, maar die trad nog lang niet volledig in werking.

De voormalige president D. D. Bouterse had in zijn Regeringsverklaring van 1 oktober 2010 gesteld dat de organisatie van de Staat efficiënt, effectief en transparant dient te zijn. Echter het tegendeel werd nagestreefd en wel in de versluierde vormen van corruptie. Dat kon straffeloos blijven doorgaan, louter op grond van het nepotistische beleid van het 10-jarige paarse bewind. Enfin, de indruk bestaat dat de in zijn-tijd-benoemde ambtenaren in de vele sectoren van de maatschappij thans ook handlangers zijn van het verwerpelijke nepotisme. Met name het VHP-DNA lid Shaam Binda heeft onlangs dergelijk probleem prominent op het veld de pers ingeschopt. Beter was het geweest als hij zijn kruistocht tegen (verborgen) corruptie op de agenda van DNA liet plaatsen. 

Geloofwaardigheid brokkelt af

Nochtans, de president Santokhi heeft in zijn regeringsverklaring over het tegengaan van nepotisme zich nog niet uitgesproken, maar hij blijft beloven, dat corruptie met voortvarendheid te zullen laten onderzoeken en vervolgen. En waarom doet VEEPEE RONNY BRUNSWIJK dat niet ? 

De facto is het nepotisme een vorm van verborgen corruptie, dus juridisch aanvechtbaar met de anti corruptiewet in de hand. Nepotisme in alle ambtelijke sectoren dient te worden opgespoord, geïdentificeerd door de institutie van de PG en aangekaart bij het Openbaar Ministerie. Maar ik vrees dat zulks ook weer geen zoden aan de dijk zal zetten, gezien de reeds ingediende gevallen bij het OM. Ligt dat aan onderbezetting of wat anders? Kan bij OM sprake zijn van verborgen nepotisme?

Als een simpele oplossing lijkt mij het beruchte formule van demissionair premier Mark Rutte: “FUNCTIE ELDERS”. In het kader van Good Government, met name het afslanken van het logge en politiek gekleurde ambtenarenapparaat zou het staatshoofd alle gevallen van nepotisme en ander overtollig personeel de gelegenheid moeten bieden om een functie elders buiten het staatsapparaat te doen betrekken. En daarmee kan het staatshoofd twee vliegen in één klap slaan. Het nepotisme tegengaan en het staatsapparaat afslanken. Daar is nog geen beleid voor. Dr. Roy Bhikharie schreef gisteren in zijn column (SH), dat president een anti nepotistisch beleid moet voeren. 

Inmiddels brokkelt de geloofwaardigheid van de president en de regering helaas af.

Drs. S. Harinandan Singh singsh@hetnet.nl


SurinameNieuwsCentrale.com publiceert vaak ingezonden stukken van schrijvers. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt.

 

Het e-mailadres van de opinieredactie van SurinameNieuwsCentrale.com:
SurinameNieuwsCentrale@gmail.com

| snc.com | Door: Drs. S. Harinandan Singh