SYMPOSIUM IN LEIDEN OVER NATUURBEHOUD IN SURINAME
| united news | Door: Redactie
Suriname, met zijn weelderige bossen en diverse flora en fauna, staat bekend om zijn indrukwekkende biodiversiteit.
Van jaguars tot blauwe pijlgifkikkers, het land herbergt een schat aan unieke planten en dieren. Echter, deze natuurpracht staat onder toenemende druk door klimaatverandering, houtkap en de exploitatie van waardevolle natuurlijke hulpbronnen zoals olie, goud en bauxiet.
Een belangrijk symposium dat komende week plaatsvindt in Leiden, markeert het begin van een nieuwe samenwerking tussen onderzoekers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Universiteit Leiden.
Het initiatief, geleid door de Leidse hoogleraar akoestische ecologie en gedrag Hans Slabbekoorn, heeft als doel kennisuitwisseling en het bevorderen
Slabbekoorn benadrukt dat de collectie in Naturalis meer diverse flora en fauna bevat dan de natuurhistorische collecties in Suriname zelf. Dit onderstreept het belang van nauwe samenwerking en gezamenlijk onderzoek om de kennis over de rijke natuur van Suriname te vergroten.
Een van de sprekers op het symposium is de Surinaamse wetenschapper Iwan Molgo, die zich richt op het onderzoek naar de plantendiversiteit van het land. Zijn collega, Usha Satnarain van de Anton de Kom Universiteit, zal het hebben over kustbescherming in Suriname.
Suriname, als een van de groenste landen ter wereld met meer dan 90%
De bedreigingen voor de natuur in Suriname zijn aanzienlijk, variërend van klimaatveranderingseffecten tot de afname van bossen door houtkap en de winning van waardevolle grondstoffen.
Sinds 2020 heeft Suriname echter stappen ondernomen met de invoering van nieuwe milieuwetgeving, gericht op het creëren van een evenwicht tussen economische groei en milieubescherming.
Het symposium biedt een kans om deze uitdagingen onder de aandacht te brengen en gezamenlijke oplossingen te verkennen om de prachtige biodiversiteit van Suriname te behouden voor toekomstige generaties.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie