Suriname’s inflatie: Koopkracht in de knel
| dagblad suriname | Door: Redactie
Volgens recente cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft Suriname te kampen met een inflatie van maar liefst 32.6% over het afgelopen jaar. Hoewel dit 22 procentpunten lager is dan in 2022, blijft het een ongekend hoge inflatie die diepgaande economische en maatschappelijke gevolgen heeft.
Vanuit een economisch perspectief is een inflatie van deze grootte uiterst zorgwekkend. Het duidt op een sterke vermindering van de koopkracht, waardoor burgers meer moeten betalen voor dezelfde hoeveelheid goederen en diensten. Dit kan vooral hard aankomen bij mensen met lagere inkomens, waar elke prijsstijging direct invloed heeft op hun dagelijkse levensonderhoud.
De kloof
Aan de andere kant, de daling van bouwprijzen met 4.4% in het laatste kwartaal van vorig jaar lijkt een zilveren randje. Dit wijst mogelijk op een stabilisatie in bepaalde segmenten van de economie.
Echter, in het licht van de jaarlijkse inflatie en prijsstijgingen in de
De lagere bouwprijzen kunnen een adempauze bieden, maar zullen de bredere economische druk als gevolg van inflatie niet wegnemen.
Voor de gemiddelde burger betekent deze economische situatie een moeilijker jaar. Prioriteiten zullen mogelijk verschoven moeten worden, en luxeuitgaven zullen waarschijnlijk verminderd worden om de basisbehoeften te kunnen blijven bekostigen.
Meer dan ooit is het belangrijk voor beleidsmakers om interventies en steunmaatregelen in te zetten die gericht zijn op de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Vanuit het perspectief van een econoom, vereist de huidige inflatoire druk een gecoördineerde aanpak gericht op monetair beleid en fiscale stimulansen.
Het is essentieel dat de overheid strategieën implementeert om de inflatie onder controle te krijgen en tegelijkertijd de economische groei te stimuleren om een stabiele en inclusieve economische omgeving te creëren.
| dagblad suriname | Door: Redactie