• dinsdag 24 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname’s diplomatieke relaties: Vertragingen en gevolgen voor de Palestijnse zaak

| dagblad suriname | Door: Redactie

In de marge van de 79e zitting van de Algemene Vergadering van de VN hebben de Palestijnse premier dr. Mohammed Mustafa en de minister van Buitenlandse Zaken van Trinidad en Tobago, dr. Amery Browne, een gezamenlijke verklaring ondertekend om diplomatieke betrekkingen tussen de staat Palestina en de Republiek Trinidad en Tobago te bevorderen. Dit initiatief richt zich op het ontwikkelen van vriendschapsbanden en samenwerking op gebieden van gemeenschappelijk belang.

Hoewel Suriname Palestina in 2011 heeft erkend, wacht de Palestijnse ambassadeur nog steeds op toelating. De benodigde documenten liggen al vijf jaar bij het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit langdurige uitstel

wordt gezien als een directe belediging aan Palestina en een schande voor Suriname. Het suggereert dat Buitenlandse Zaken een eigen agenda voert, in plaats van te handelen in het algemeen belang.

Palestina werd toegelaten tot de Verenigde Naties (VN) als waarnemend niet-lidstaat op 29 november 2012. Dit gebeurde na de goedkeuring van Resolutie 67/19 door de Algemene Vergadering van de VN, waarmee de status van Palestina werd opgewaardeerd van “entiteit” naar “niet-lid waarnemer staat”. Deze statusverandering gaf Palestina bepaalde privileges van VN-lidstaten, maar zonder stemrecht.

Palestina zat op 10 september 2024 voor het eerst mee aan tafel bij de VN-lidstaten tijdens de

eerste zitting van de 79e Algemene Vergadering in New York

De Staat Palestina wordt erkend door 138 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Deze erkenningen zijn voornamelijk afkomstig van landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, terwijl enkele Westerse landen zo’n erkenning nog steeds niet hebben gegeven.

| dagblad suriname | Door: Redactie