• zondag 08 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME WEIGERT OLIE-INKOMSTEN TE VERPANDEN VOOR NIEUWE LENINGEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, bij de IMF- en Wereldbankvergadering. | Bron: Bloomberg | Auteurs: Fieser and Jorgelina do Rosario.

Suriname, dat op het punt staat uit te groeien tot een belangrijke energieproducent in Zuid-Amerika, sluit nieuwe leningen afgedekt met toekomstige olie-inkomsten uit, aldus de Surinaamse minister van Financiën.

Deze maand kondigden TotalEnergies SE en APA Corp. een offshoreproject van $10,5 miljard aan, waarmee vanaf 2028 olie gewonnen kan worden. Stanley Raghoebarsing, Surinaams minister van Financiën en Planning, benadrukte dat zijn land niet overweegt leningen te nemen die door deze toekomstige inkomsten zijn gegarandeerd, ondanks recente aanbiedingen van financiële

tussenpersonen in Washington.

“We willen absoluut geen olie vooraf verkopen om daarmee gemakkelijk geld te verdienen, wat een last zou zijn voor de volgende generatie,” zei Raghoebarsing tijdens een interview op de IMF- en Wereldbankvergadering. Zijn uitspraken bieden inzicht in hoe Suriname, als een van de jongste olieproducenten ter wereld, omgaat met de verwachte opbrengsten. Staatsolie schat dat de olie-inkomsten tot wel $26 miljard kunnen opleveren. Dit vooruitzicht droeg bij aan een dubbele kredietwaardigheidsverhoging door Moody’s naar Caa1, nog steeds op ‘junk’-niveau, maar met een positieve vooruitblik.

Volgens het IMF zal de economie, met een omvang van $4,9 miljard, dit jaar met

3% groeien. Een jaar geleden voltooide de regering een schuldsaneringsprogramma met zogenoemde waardeherstelinstrumenten, die investeerders een deel van de olie-opbrengsten toekennen zodra deze beginnen te vloeien. De waarde van deze instrumenten is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld naar ongeveer 101 cent per dollar, terwijl staatsobligaties met looptijd tot 2033 een rendement van 13% lieten zien, tweemaal zoveel als vergelijkbare markten.

Raghoebarsing gaf aan dat de regering niet van plan is meer van deze oliegerelateerde instrumenten te verkopen. “Sommigen stellen dat we extra middelen nodig hebben en de VRI zouden moeten verkopen, maar we gaan absoluut niet die kant op,” benadrukte hij.

Investeerders hebben eveneens voorgesteld een deel van de schulden vroegtijdig terug te kopen via onder meer ‘debt-for-nature’ swaps, maar de regering vond deze opties niet aantrekkelijk genoeg.

De beslissing over een nieuw IMF-programma wordt pas na de verkiezingen in mei genomen, als de huidige overeenkomst van $688 miljoen in maart afloopt. Ondertussen heeft Suriname deze week een overeenkomst gesloten met de Wereldbank voor opname in de Internationale Ontwikkelingsassociatie, wat $22 miljoen aan gunstige financiering beschikbaar stelt voor verbetering van de leefomstandigheden in Paramaribo.

Met ongeveer 650.000 inwoners moet het land de balans vinden tussen de toekomstige olie-inkomsten en de behoeften van de huidige generatie. Suriname heeft een soeverein investeringsfonds opgericht voor deze inkomsten en past de wetgeving aan zodat de middelen ook voor het huidige budget kunnen worden gebruikt. Volgens Raghoebarsing voorkomt deze aanpassing dat de huidige generatie het gevoel krijgt dat alles wordt opgespaard voor de toekomst, terwijl men nu al voordelen kan ervaren en tegelijkertijd zorg draagt voor de volgende generaties.

UNITEDNEWS|ECONOMIE

 

| united news | Door: Redactie