• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME MAAKT WEER SLECHTE BEURT OP INTERNATIONALE CORRUPTIE INDEX

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

Transparency International waarschuwt voor een toenemende mate van straffeloze corruptie in de wereld.

Bij de laatst uitgebrachte corruptie-index behoort Suriname tot de landen waar de corruptie toeneemt, of waar vanwege de overheid geen stappen worden gezet om deze corruptie aan banden te leggen of te bestrijden.

Suriname eindigt in de vorige week uitgebrachte index, net als vorig jaar, op de 87e plaats, samen met landen als Colombia, Guyana, Tanzania en Ivoorkust. Bij het onderzoeken van deze slechte trend komt Transparency International tot de ontdekking dat een slecht functionerende rechtsstaat, met gebrek aan gerechtigheid, een belangrijke bron is voor corruptie die

niet wordt afgestraft. Anderzijds draagt corruptie ook bij aan de erosie van de gerechtigheid. Volgens de internationale waakhond voor corruptie is dit een probleem voor zowel autoritaire als democratische landen.

Leiders ontnemen rechtsinstellingen de financiering en bevoegdheden die zij nodig hebben om de wet effectief te handhaven. Politici bemoeien zich er ook mee om consistente, eerlijke handhaving en toepassing van de wet te voorkomen en om de grenzen van de overheidsbevoegdheden te verkleinen.

Terwijl in Suriname de Rechterlijke Macht aan het begin van dit zittingsjaar de noodklok luidde vanwege het niet krijgen van voldoende financiële middelen van de overheid, blijkt dat Suriname

op de ‘Rule of Law’-index prominent deel uitmaakt van landen die de rechtsstaat uithollen, omdat de politieke overheid zich te veel bemoeit met de onafhankelijke rechterlijke autoriteit.

In de nasleep van de corruptie-index is Transparency International vrijdag met een speciale publicatie uitgekomen met als titel ‘What Justice Got to Do with It’ (‘Wat heeft gerechtigheid met corruptie te maken’). De waakhond benadrukt dat justitie en corruptie nauw met elkaar zijn verbonden.

Inspanningen om de onafhankelijkheid, transparantie en effectiviteit van rechtsstelsels te verbeteren, zijn een investering in mensenrechten en een corruptievrije wereld. Tegelijkertijd zijn anti-corruptie-interventies van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat rechtssystemen, regeringen en individuen ter verantwoording kunnen worden geroepen.

“Het is tijd om een einde te maken aan de straffeloosheid van corruptie”, benadrukt Transparency International.

Naast het inschalen op de index wordt tegen sommige landen een directe beschuldigende vinger gewezen. In Duitsland is het voor Transparency International te ver gegaan en heeft het te lang geduurd.

Vrijdag hebben Duitse aanklagers twee voormalige parlementsleden aangeklaagd omdat zij steekpenningen hebben aangenomen van de regering van Azerbeidzjan, voor het schenden van mensenrechten. In 2019 heeft Transparency International een strafrechtelijke klacht ingediend bij de Duitse autoriteiten, met het verzoek de goed gedocumenteerde beschuldigingen te onderzoeken die door onderzoeksjournalisten zijn gerapporteerd als onderdeel van het Azerbeidzjaanse Laundromat-schandaal.

Deels als gevolg van mazen in de Duitse wet inzake omkoping van gekozen functionarissen, heeft het de autoriteiten vijf jaar gekost om de politici aan te klagen. Niettemin vindt Transparency het besluit zeer welkom. De waakhond meldt echter dat Duitse parlementariërs niet de enige verdachten waren.

Politici uit verschillende andere Europese landen waren ook bij het schandaal betrokken, maar de autoriteiten hebben tot nu toe meestal geen actie tegen hen ondernomen. Transparency International benadrukt dat het onderzoeken van wangedrag en het ter verantwoording roepen van corrupte actoren van cruciaal belang is voor de anti-corruptie-inspanningen.

Ruim tweederde van de landen scoort onder de 50 op 100 (Suriname op plek 87), wat er sterk op wijst dat zij ernstige corruptieproblemen hebben. Het mondiale gemiddelde blijft steken op slechts 43, terwijl de meeste landen de afgelopen tien jaar geen vooruitgang hebben geboekt of zelfs achteruit zijn gegaan.

Bovendien zijn 23 landen dit jaar gedaald naar hun laagste score tot nu toe. “We constateren dat de mondiale trend van verzwakking van de rechtssystemen de aansprakelijkheid van overheidsfunctionarissen vermindert, waardoor corruptie kan gedijen.

Het gedrag van autoritaire en democratische leiders vergroot de straffeloosheid voor corruptie en moedigt deze zelfs aan doordat de gevolgen voor criminelen worden geëlimineerd.

Corrupte daden zoals omkoping en machtsmisbruik infiltreren ook veel rechtbanken en andere rechtsinstellingen over de hele wereld. Waar corruptie de norm is, hebben kwetsbare mensen beperkte toegang tot de rechter, terwijl de rijken en machtigen hele rechtssystemen in handen krijgen, ten koste van het algemeen welzijn.

Het is tijd om een einde te maken aan de straffeloosheid van corruptie. Regeringen moeten rechtssystemen de onafhankelijkheid, middelen en transparantie geven die nodig zijn om alle corruptiemisdrijven effectief te bestraffen en te zorgen voor checks and balances op de macht”, zegt Transparency International.

UNITEDNEWS

 

 

 

| united news | Door: Redactie