• zaterdag 16 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAAMSE REGERING BEREIDT GROTE DELEN REGENWOUD VRIJ TE GEVEN VOOR LANDBOUW- EN VEETEELTPROJECTEN

| united news | Door: Redactie

Het regenwoud beslaat 93% van het totale landoppervlak van Suriname. (Foto: David Evers|Flickr) | Auteur: Maxwell Radwin | Bron: Mongabay

De regering van Suriname heeft plannen gemaakt om een groot deel van het Amazonewoud te bestemmen voor landbouw- en veeteeltprojecten. Als de deal wordt afgerond, kan dit leiden tot een ongekende ontbossing en een uitdaging vormen voor een campagne van inheemse gemeenschappen om rechten te krijgen op voorouderlijk grondgebied.

De landdeals die worden overwogen zouden het Ministerie van Landbouw en een groep particuliere entiteiten de mogelijkheid geven om “landbouw, veeteelt en aquacultuur” activiteiten uit te voeren op honderdduizenden hectaren land, waarvan het

grootste deel uit het Amazonewoud bestaat, volgens documenten die Mongabay heeft bestudeerd en die kaarten en correspondentie tussen verschillende regeringsinstanties bevatten.

Volgens de documenten, die dateren van september 2022, is het ministerie van Landbouw geïnteresseerd in ongeveer 354.836 hectare land verspreid over verschillende districten. Particuliere landontwikkelaars zijn geïnteresseerd in naar schatting nog eens 10.868 hectare. Als er ontbost wordt, zou dat een verlies van ongeveer 2% van de totale bosbedekking van het land betekenen.

“Bossen en zoetwaterecosystemen worden al aangetast door [illegale] goudwinning. Grootschalige landbouw mag geen tweede aanjager van ontbossing worden,” vertelde David Singh, directeur van WWF-Guianas, aan Mongabay.

Sommige van de

percelen liggen in de noordelijke districten Coronie en Nickerie, waar een deel van het land al aangetast is door eerdere landbouwontwikkeling. Maar andere liggen in het zuiden, in Sipaliwini, een uitgestrekt en grotendeels onbewoond district met intact oerbos.

In het verleden heeft het ministerie soortgelijke verzoeken gedaan voor percelen voor training, experimenten en proefprogramma’s voor duurzame landbouw, zo vertelden verschillende NGO’s aan Mongabay. Maar voor dit soort activiteiten is meestal geen honderdduizenden hectaren land nodig.

De landdeals lijken ook op voorstellen van mennonitische boeren die vanuit andere delen van Latijns-Amerika duizenden hectaren industriële landbouw willen ontwikkelen. Maar vertegenwoordigers van het bedrijf dat de verplaatsing van de Mennonieten begeleidt, Terra Invest, bevestigden dat dit een andere onderneming is dan die van hen.

Het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Landbeleid en Bosbeheer reageerden niet op een verzoek om commentaar over hoe ze uiteindelijk van plan zijn het land te gebruiken. Verschillende milieugroeperingen zeiden dat ze niet zeker wisten wat de plannen van de ministeries zijn en uitten hun frustratie over het gebrek aan transparantie.

In de documenten bespreken de ministeries plannen voor landmetingen en figuurlijke kartering.

Uit de documenten blijkt dat het kabinet van president Chan Santokhi ook betrokken is bij het proces en in sommige gevallen “gecorrigeerde” versies van de kaarten voor “het beschikbaar stellen van de locaties” naar het ministerie van Landbouw stuurt.

“Singh: “De omschakeling van wat lijkt op 2% van de bosgrond in staatseigendom naar andere doeleinden is een zeer belangrijke zaak en kan het beste worden uitgevoerd in het kader van een duidelijk, vastomlijnd nationaal beleid en plan voor landgebruik, waarover de belanghebbenden uitgebreid worden geraadpleegd.

De landdeals komen op een moment dat de regering van Santokhi worstelt met schulden en inflatie die de voedselonzekerheid in het land hebben verergerd en tot landelijke protesten hebben geleid. Uitbreiding van de landbouwsector is voorgesteld als oplossing voor het probleem, omdat dit niet alleen banen zou creëren en de export zou stimuleren, maar ook de binnenlandse voedselproductie zou verhogen.

De situatie wordt gecompliceerd door het feit dat het Amazonewoud 93% van het totale landoppervlak van Suriname beslaat. Omdat Suriname een van de enige landen ter wereld is met een koolstof negatieve economie, wat betekent dat het meer CO2 absorbeert dan de uitstoot, houden natuurbeschermingsgroepen en inheemse gemeenschappen nauwlettend in de gaten waar de regering uitbreidt.

Het kabinet van de president reageerde niet op een verzoek om commentaar voor dit artikel.

“Landbouwontwikkeling in het regenwoud – ik denk niet eens dat ze daar een strategie voor hebben”, zegt Maria Josée Artist, die zich bezighoudt met gemeenschapsontwikkeling voor de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). “Ze hebben er niet over nagedacht. Het heeft alleen met geld te maken. Ze hebben financiering nodig voor de nationale economie.”

Een paar van de gebieden die het ministerie van Landbouw interesseren hebben al bestaande kapconcessies, volgens de documenten. Maar de meeste hebben geen andere beperkingen of activiteiten. Sommige gebieden overlappen met land dat bezet wordt door inheemse gemeenschappen die al jaren proberen voorouderlijke rechten op hun grondgebied te krijgen. Uitbreiding van de landbouwgrens zou die inspanningen bemoeilijken, aldus Artist en andere inheemse vertegenwoordigers tegenover Mongabay.

“Traditionele landbouw op industriële schaal zal leiden tot volledige ontbossing,” zei Singh, “met alle gevolgen voor flora en fauna en gemeenschappen die in harmonie met het bos leven.”

De particuliere sector zoekt ook land

Vijf particuliere entiteiten hebben ook interesse getoond in het ontwikkelen van landbouw-, veeteelt- en aquacultuuractiviteiten, volgens de documenten. Het gecombineerde gebied van ongeveer 10.868 hectare ligt in het district Sipaliwini. Elke entiteit is geregistreerd als een stichting, een juridische constructie die leden beperkte aansprakelijkheid biedt en een gemakkelijke eigendomsoverdracht mogelijk maakt.

Al deze stichtingen zijn verbonden aan één inwoner genaamd Radjesh Ramgolam, die zichzelf aan Mongabay identificeerde als een landmakelaar. De stichtingen zijn de Kovu & Kiara Foundation, Toolit Asset Management Foundation, Braeburn Apple Foundation en Togliatti Asset Management Foundation.

Een andere stichting, de Gaziantep Asset Management Foundation, is verbonden met zowel Ramgolam als iemand met de naam Vinodjkumar Sowdager. De stichtingen staan geregistreerd op adressen in de hoofdstad Paramaribo en in het district Wanica, net buiten de hoofdstad. Geen van de stichtingen heeft sociale media of een website.

De aanvragen voor land werden verdeeld over verschillende stichtingen omdat het interessegebied te groot is, vertelde Ramgolam aan Mongabay via de telefoon, en “problemen” met de regering zou kunnen veroorzaken. Hij gaf geen commentaar op wat voor soort problemen, alleen dat landdeals “gevoelig” kunnen liggen.

De landdeals dateren van januari 2022 en werden in juli van dit jaar nog steeds besproken. In berichten van het kantoor van president Santokhi, die Mongabay heeft ingezien, wordt specifiek gevraagd naar een update van de voortgang. “U wordt vriendelijk verzocht om de president te voorzien van informatie over de status van de aanvraag,” luidde een van de berichten.

Ramgolam zei dat hij van plan is om het land in stukken te verdelen als een zakelijke onderneming. Hij noemde het verbouwen van soja en cashewnoten, maar weigerde verder commentaar te geven voor dit artikel.

KLIMAAT

 

 

 

| united news | Door: Redactie