SURINAME OP WEG NAAR POSITIE ALS OLIEPRODUCENT VAN WERELDFORMAAT
| united news | Door: Redactie
Bron: OilPrice
Suriname lijkt hard op weg om, net als buurland Guyana, uit te groeien tot een belangrijke speler in de wereldwijde olie-industrie.
Jarenlang werd gespeculeerd over de olievoorraden van het land, mede door de enorme ontdekkingen in Guyana. Nu heeft Suriname een grote stap gezet richting de productie van zijn eerste olie, met de definitieve investeringsbeslissing van TotalEnergies en APA Corporation om miljarden te investeren in de ontwikkeling van offshore Block 58. De regering in Paramaribo hoopt dat dit project de basis zal leggen voor een economische opleving van historische proporties, vergelijkbaar met de spectaculaire groei die Guyana heeft doorgemaakt.
De eerste
Bron: Financieel en operationeel rapport van APA Corporation, tweede kwartaal 2024
Experts schatten dat Block 58 zo’n 6,5 miljard vaten kan bevatten. Toch was de weg naar ontwikkeling hobbelig: twijfels over de kwaliteit van de reservoirs, droge boorputten en een hoog gas-olie-ratio leidden tot vertragingen. Pas in september 2023 bevestigde TotalEnergies, samen met APA Corporation, de start van een project met een capaciteit van 200.000 vaten per dag.
Het project, bekend als
Ontwikkelingsplan voor het offshore-olieveld GranMorgu
Bron: Financieel en operationeel rapport van APA Corporation, derde kwartaal 2024
Het project onderscheidt zich door zijn focus op duurzaamheid: Alle geproduceerde aardgas zal worden geïnjecteerd om de oliewinning te verbeteren, waardoor affakkelen volledig wordt vermeden. Dit versterkt de milieuvriendelijke reputatie van het project, vooral in een tijd waarin grote oliebedrijven onder aanzienlijke druk staan om hun emissies te verminderen. Volgens TotalEnergies zal deze aanpak, in combinatie met een volledig elektrisch aangedreven FPSO-installatie, geoptimaliseerd energiegebruik, waterkoeling en een permanent methaanmonitoringssysteem, de uitstoot beperken tot minder dan 16 kilogram koolstof per vat geproduceerde olie. De eerste olie uit het GranMorgu-project wordt verwacht in 2028, met een piekproductie rond 2033. Zelfs bij lage olieprijzen, bijvoorbeeld $60 per vat volgens de internationale Brent-benchmark, zal het project Suriname een aanzienlijke economische impuls geven.
De sprong in olieproductie van ongeveer 16.000 vaten per dag naar meer dan 200.000 vaten zal Suriname’s bruto binnenlands product aanzienlijk versterken. Verwacht wordt dat de productie verder zal groeien, met vergelijkbare economische voordelen als in buurland Guyana, waar het BBP tussen 2019 en eind 2022 bijna verdrievoudigde sinds de start van de olieproductie.
Paramaribo heeft bovendien een gunstig regelgevend kader gecreëerd voor offshore olie-exploitatie. De standaardproductiedelingscontracten hebben een looptijd van maximaal 30 jaar, wat tot de langste termijnen in de mondiale olie-industrie behoort. Met een royaltytarief van slechts 6,25% op alle olieproductie, een relatief laag percentage in vergelijking met andere landen, biedt Suriname een aantrekkelijke omgeving voor investeerders in de energiesector.
Sinds 2015 heeft Staatsolie, het nationale oliebedrijf en regelgever van Suriname, productiedelingscontracten getekend voor 16 offshore-blokken. Grote spelers zoals Exxon, Chevron, Shell, TotalEnergies en Equinor hebben belangen in verschillende offshore-blokken. De meest recente overeenkomsten werden in september 2024 gesloten met het door Beijing gecontroleerde PetroChina voor offshore-blokken 14 en 15, die deel uitmaakten van de biedrondes voor ondiep water in 2023-2024. Staatsolie behoudt een participatiebelang van 30% in deze twee blokken.
Bron: Staatsolie.
Eerdere exploratieactiviteiten in deze ondiepe watergebieden waren echter onsuccesvol. Zo leverde de Maroni-1-proefboring in blok 14 in 1966 geen commercieel winbare olie op. Hetzelfde gold voor de Galibi-1-exploratieboring in blok 15 in 1971.
Er wordt gespeculeerd dat de productie in Suriname zal groeien naarmate meer energiebedrijven investeren in offshore-operaties, ondanks de druk op de wereldwijde olie-industrie om de CO₂-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Hoewel Suriname’s opkomende oliesector enkele jaren achterloopt op die van Guyana, wordt verwacht dat het land tegen 2035 650.000 vaten per dag zal produceren. Samen met Guyana, dat mogelijk meer dan 1,7 miljoen vaten per dag zal leveren, zal het Guyana-Suriname Basin tegen die tijd een belangrijke motor zijn voor de groei van de wereldwijde olieproductie.
UNITEDNEWS|ENERGY
| united news | Door: Redactie