• zaterdag 21 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse ex-president Bouterse krijgt in hoger beroep 20 jaar cel voor Decembermoorden

| het parool | Door: Redactie

De Surinaamse oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden. Hij kreeg die straf al twee keer eerder opgelegd en het Hof van Justitie houdt nu ook bij het eindvonnis vast aan die beslissing.

De verweren van de oud-president zijn verworpen. De rechters hebben niet gevraagd om de onmiddellijke arrestatie van Bouterse, die niet bij de uitspraak aanwezig was.

“Degenen die gerechtigheid zochten, hebben engelengeduld gehad,” zei de voorzitter van het hof. Dat het zo lang heeft geduurd om tot een veroordeling te komen, heeft volgens de

voorzitter van het hof onder meer gelegen aan de houding en tactiek van Bouterse. Hij vertraagde het proces jarenlang, ook tijdens zijn presidentschap.

Bouterse en vier andere verdachten stonden terecht voor hun betrokkenheid bij de marteling en moordpartij in Fort Zeelandia op 8 december 1982. Die kostte het leven aan vijftien ongewapende tegenstanders van het toenmalig militaire bewind onder leiding van Desi Bouterse. Onder hen waren vakbondsleiders, wetenschappers, militairen en journalisten.


Vakbondsleider Fred Derby overleefde. Hij heeft een uitgebreide getuigenis afgelegd voordat hij in 2001 overleed. Bouterse heeft altijd volgehouden dat de vijftien slachtoffers betrokken waren bij plannen voor een staatsgreep

en dat zij op de vlucht zijn doodgeschoten.

Al twee keer twintig jaar

Het proces in deze zaak begon in 2007, nadat maatschappelijke groeperingen met succes in actie waren gekomen tegen de dreigende verjaring van de moorden. De krijgsraad veroordeelde Bouterse in 2019, toen nog de democratisch gekozen president, tot twintig jaar celstraf. Hij tekende protest aan, maar kreeg in 2021 opnieuw twintig jaar opgelegd. Nu is in het hoger beroep het laatste woord aan het Surinaamse Hof van Justitie. Na deze uitspraak is er geen beroep meer mogelijk.

Bouterse was niet aanwezig bij de zitting. Het is onduidelijk waar hij momenteel verblijft. De Nederlandse ambassade in Paramaribo heeft gewaarschuwd voor mogelijke onrust rond de zitting. De politie heeft de beveiliging aangescherpt vergeleken met eerdere zittingen in deze zaak.

‘Vrede en rust’

De Surinaamse regering ‘doet er alles aan om rust, orde en veiligheid te waarborgen’, heeft president Chan Santokhi vooraf laten weten. Het staatshoofd vroeg de Surinaamse samenleving om verantwoordelijk gedrag te tonen en vreedzaam om te gaan met deze ‘cruciale uitspraak voor de natie’. “De regering begrijpt de emotionele impact van de zaak en roept op tot eenheid, verantwoordelijkheid en respect voor de rechtsstaat,” zei Santokhi in een persbericht.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn blij met de definitieve veroordeling van Bouterse. “Dit is een historische en feestelijke dag voor de nabestaanden en voor heel Suriname,” zegt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers. “Eindelijk gerechtigheid. Bouterse heeft gebruik en misbruik gemaakt van alle rechten die hij zijn vermoorde tegenstanders niet heeft gegund. Maar nu kan hij er niks meer tegen doen.”

Volgens Henri Behr, die zijn broer Bram Behr verloor bij de Decembermoorden, is er ‘geen speld tussen te krijgen’. “Voor mij is belangrijk dat deze mannen helemaal niet bezig waren met een coup, zoals Bouterse beweert,” aldus Behr vanuit het gerechtsgebouw. “Er valt een last van mijn schouders. Ondanks alle hectiek om me heen, voelde ik een moment van stilte in me.”

Bij Eddy Wijngaarde, die eveneens bij de uitspraak was, kwamen emoties los bij het vonnis. “Ik twijfelde vooraf niet dat hij veroordeeld zou worden. Maar bij het vonnis kwamen toch de tranen in mijn ogen. Bouterse is sinds woensdag politiek dood.”

Voor Henk Kamperveen, zoon van de vermoorde André Kamperveen, is het vonnis ook een triomf voor de vijftien mensen die in 1982 zijn vermoord, omdat zij opkwamen voor het herstel van de rechtsstaat. “Het heeft lang geduurd, maar we zijn heel blij met deze uitspraak. Voor ons is nu een periode aangebroken om alles achter ons te laten en misschien het rouwproces op te starten.”

 

| het parool | Door: Redactie