• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAAMSE ECONOMIE DRIJFT OP GOUDMIJNEN NEWMONT EN ROSEBEL

| united news | Door: Redactie

De best presterende goudmijnen van Zuid-Amerika voor 2022 zijn geïdentificeerd en het is opvallend dat beide mijnen in Suriname in de top 10 voorkomen.

Merian, gelegen in het oosten van Suriname, staat zelfs op de derde plaats met een productie van bijna 11.500 kilogram goud in 2022. Rosebel in Brokopondo staat op de zevende plaats met een productie van iets meer dan 7.100 kilogram goud. Ondanks deze prestaties wordt Suriname echter beschouwd als één van de armste landen in de regio, vanwege de torenhoge schulden. Ook qua inflatie behoort Suriname tot de kopgroep in de wereld.

Uit recente gegevens van het Bureau

van de Staatsschuld blijkt dat de economische ontwikkeling van Suriname nog steeds zorgwekkend is, ondanks het feit dat het twee van de grootste goudmijnen van Zuid-Amerika bezit. Het land vertrouwt grotendeels op de goudsector als belangrijke bron van exportinkomsten. Zonder de goudexport zou Suriname een negatieve handelsbalans hebben.

Uit de cijfers blijkt dat de handelsbalans van de mijnbouwsector in de periode 2019-2022 structureel positief was. Dit betekent dat de mijnbouwsector per saldo meer exporteert (goederen en diensten) dan importeert. Dit geldt echter alleen voor de goudsector.

Zelfs in de oliesector was er gedurende die periode sprake van een negatieve handelsbalans, ondanks het feit dat Suriname ook olie produceert. De rest van de economie importeert per saldo meer dan zij exporteert. Deze trend is zichtbaar in de lopende rekening van de betalingsbalans voor de niet-mijnbouwsector. Dit betekent dat de mijnbouwsector de belangrijkste bron is voor de financiering van buitenlandse transacties en de opbouw van de internationale reserves. Het positieve saldo op de financiële rekening van de mijnbouwsector is het gevolg van een toename van vorderingen op en/of een afname van verplichtingen aan het buitenland.

Deze gegevens werpen licht op de paradoxale situatie waarin Suriname zich bevindt. Ondanks de aanwezigheid van winstgevende goudmijnen die aanzienlijke hoeveelheden goud produceren, lijkt de economische ontwikkeling van het land niet in lijn te zijn met deze bronnen van rijkdom.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie