Staatsbusvervoer ligt al 8 dagen stil
| dagblad suriname | Door: Redactie
Het staatsbusvervoer van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) ligt vandaag, dinsdag 14 november, al 8 dagen stil. De bus- en boothouders die voor het NVB de 175 bustrajecten en 40 boottrajecten over het hele land onderhouden, staan nog steeds erop dat ze eerst uitbetaald worden voor verleende diensten. Ze zijn over de afgelopen vier maanden niet uitbetaald.
De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) zegt dat het financieel niet langer haalbaar is voor de bus- en boothouders om de overheid voor te schieten met de hoge kosten van brandstof. Als tenminste alvast de vergoeding van 2 van de 4 achterstallige maanden wordt
Zijdens de NVB-leiding was onlangs het bod gedaan om alvast voor 1 maand uit te betalen, maar dat had de OBS van de hand afgewezen. OBS-voorzitter Antonius Poki zegt, dat nu blijkt dat men niets gedaan heeft om de voorgestelde 1-maand uitbetaling deze week mogelijk te maken. De bushouders voelen zich niet serieus genomen. Dat is volgens Poki heel jammer, omdat het publiek daarmee wordt gedupeerd.
Dagelijks maken velen gebruik van de “goedkope” staatsbussen. Een stadssrit kost SRD 5, terwijl dezelfde busrit bij de particuliere lijbussen als tussen de
De OBS hoopt dat de NVB er werk van maakt opdat de bushouders spoedig uitbetaald kunnen worden.
Schoolvervoer
Een ander deel van de OBS, te weten bus- en boothouders die voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) zorg dragen voor het schoolvervoer, zitten ook met een betalingsissue op hun maag. Volgens de huurovereenkomst met het minOWC dienen ze uiterlijk de 10e van de maand uitbetaald te worden voor verleende diensten van de afgelopen maand. De maand november zit vandaag op de 14e en nog steeds zijn de bus- en boothouders niet uitbetaald. Door OWC-functionarissen is gezegd, dat de betalingsstukken al zijn geautoriseerd, en dat de bus- en boothouders uiterlijk deze week over hun geld kunnen beschikken.
Gelet op het belang van de schoogaande jeugd en uit hoofde van hun verantwoordelijkheid zeggen de bus- en boothouders ondanks het uitblijven van de uitbetaling toch nog normaal te rijden. Maar, als ze deze week hun geld niet gestort krijgen op hun bankrekening, dan zal het school- en bootvervoer niet optimaal gegarandeerd zijn. Dan treedt voor de vervoerders een situatie in van overmacht. Dat betekent dat zij die het financieel zich nog kunnen permitteren, zullen rijden en varen. Dat andere deel zal dan uit overmacht hun vervoersverplichtingen niet kunnen nakomen.
SS
| dagblad suriname | Door: Redactie