Schoon drinkwater voor Kwamalasamutu en omgeving
| starnieuws | Door: Redactie
Het watervoorzieningssysteem te Kwamalasamutu is gerehabiliteerd en vrijdag opgeleverd. Dit systeem zal schoon water leveren aan 1300 dorpsbewoners. Het project is uitgevoerd door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in samenwerking met Unicef Suriname.
Kwamalasamutu is een
Kwamalasamutu heeft jarenlang te maken gehad met een gebrekkige watervoorziening. Het bestaande waterinstallatiesysteem verkeerde in een slechte staat, werd slecht onderhouden en de oude constructie bracht veiligheidsrisico's met zich mee. Het gebrek aan toegang tot schoon water was een groot probleem voor de bewoners en hun kinderen. Het functioneren van plaatselijke scholen en gezondheidsklinieken kwam in gevaar. Er
Een delegatie bestaande uit de directeuren van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling, de districtscommissaris van Sipaliwini, de Nederlandse ambassadeur, de Unicef-vertegenwoordiger voor Guyana en Suriname en hun teams, heeft bij de oplevering van het project het dorp bezocht.
Nicolas Pron, Unicef-vertegenwoordiger Suriname en Guyana, zegt dat schoon drinkwater en het toepassen van veilige hygiënepraktijken essentieel zijn om verspreiding van ziekten en bacteriën te voorkomen. “Het is daarom ons allerhoogste prioriteit zoveel mogelijk ondersteuning te geven aan de overheid om schoon drinkwater te kunnen bieden in alle gemeenschappen.”
De directeur van NH zegt dat het partnerschap een goed voorbeeld is van de samenwerking tussen de Surinaamse regering en de technische en financiële partners zoals Unicef, gericht op de ontwikkeling van het land en met name het binnenland en andere kwetsbare gemeenschappen.
Op nationaal niveau heeft 98% van de bevolking toegang tot drinkwater. Echter, in het binnenland, met name Sipaliwini, heeft slechts 85% toegang tot schoon drinkwater (85%) en (8%) heeft helemaal geen beschikbaarheid. Wat betreft de veilig beheerde waterdiensten, heeft minder dan de helft van de bevolking (48%) in Suriname toegang tot verbeterde bronnen die ter plaatse toegankelijk zijn. Ook de sanitatievoorzieningen in het binnenland zijn erg gering, waarbij 22% geen toegang tot een toilet heeft, schrijft Unicef in een persbericht.
Binnen het Leave No One Behind Programma richtte Unicef zich specifiek op het verbeteren van WASH (Water, Sanitatie en Hygiene) voorzieningen in het binnenland. In de afgelopen jaren heeft de organisatie ook de regio Boven-Marowijne ondersteund door de aanschaf en installatie van 208 wateropvangtanks in 8 dorpen, ten behoeve van 3000 leden van de gemeenschap en 4 scholen. De komende periode zal de steun zich richten op de dorpen Pelelu Tepu en Curuni. Momenteel ondersteunt Unicef WASH-upgrades op scholen in Brokopondo.| starnieuws | Door: Redactie