Schiphol gaat beton recyclen op eigen bodem
| snc.com | Door: Redactie
Schiphol heeft een faciliteit geopend voor het hergebruiken van beton. De fabriek moet de luchthaven gaan helpen haar doel te bereiken om in 2030 restafval-vrij te zijn. In de faciliteit, die is aangelegd in samenwerking met Heijmans en VolkerWessels Infrastructuur, kan oud beton dat is gebruikt voor bouw- en renovatieprojecten op Schiphol sneller worden ingezet voor nieuwe doeleinden.
Elk jaar blijft er na de bouwwerkzaamheden die op Schiphol plaatsvinden zo’n 60.000 ton betonpuin achter. De luchthaven zorgde er al wel voor dat het meeste daarvan werd gerecycled. Dat gebeurde door het puin af te voeren naar een breekmachine in de buurt
Elektrische vermalers
De fabriek heeft een oppervlakte ter grootte van twee voetbalvelden. Daar worden betonbrokken met machines vermalen tot kleiner puin, wat vervolgens wordt toegevoegd aan nieuwe betonmix. Het nieuwe beton dat daaruit voortkomt, wordt ook weer op de luchthaven gebruikt. Binnenkort draaien de installaties op elektriciteit, vertelt Schiphol, wat ook weer tot extra CO2-winst kan leiden.
Beton is een heet hangijzer in de
Steeds meer initiatieven
Daarom wordt er steeds meer ingezet op het verduurzamen van de betonsector. In Nederland is het Betonakkoord van kracht, waarin de overheid en aangesloten bedrijven hebben toegezegd te streven naar een CO2-reductie van 15 tot 20 procent. Het hergebruiken van beton is daar een onderdeel van, maar ook manieren om de CO2-uitstoot van beton in eerste instantie al naar beneden te krijgen. Dat kan door alternatieven voor cement toe te voegen aan de betonmix, zoals de Amerikaanse start-up C-Crete of het Nederlandse TNO doen. Ook kan het beton op andere manier geproduceerd worden, zoals met het gebruik van elektrolyse in plaats van sterke ovens.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie