• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Satya Dharma in Rotterdam-Hoogvliet huldigt Surinamers 

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Stichting Satya Dharma uit Rotterdam-Hoogvliet heeft besloten om Sharda Ganga, Serena Muntslag-Essed en Jason Pinas te huldigen met een speciale plaquette en de SuRo-speld (Suriname-Rotterdam).

Ramon Ramsodit, president van Satya Dharma zegt dat mevrouw Sharda Ganga de plaquette ontvangt voor haar grote betekenis voor het Surinaamse theater. “Met haar bewerking van stukken van befaamde schrijvers en dichters als Samuel Beckett en Edgar Cairo, en haar eigen theaterteksten die kleine studies zijn van de Surinaamse samenleving, heeft ze artistieke geschiedenis geschreven.

Met haar educatieve speelfilms over HIV/Aids heeft ze bijgedragen aan het bespreekbaar maken van deze gevoelige thema’s. Volkomen terecht is ze

voor die films bekroond en gelauwerd door zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO) als het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA)”.  

Ramsodit zegt dat de plaquette aan mevrouw Serena Muntslag-Essed wordt gegeven als aanmoediging voor haar juridische- en maatschappelijke ontwikkeling. “Na het voltooien van twee studies heeft ze zich al op jonge leeftijd ontwikkeld op zowel juridisch als maatschappelijk  gebied, om zodoende de democratie van Suriname naar een hoger niveau te brengen”. In de overtuiging dat Suriname nog veel zal gaan horen van Serena Muntslag-Essed heeft Satya Dharma besloten haar deze oorkonde te verlenen. 

Aan de heer Jason Pinas de plaquette geven als aanmoediging

voor zijn journalistieke activiteiten in Suriname. “Op vrij jonge leeftijd heeft de heer Pinas ontwikkeld tot een actieve journalist die de democratie van Suriname op een hoger niveau wil brengen. Hij laat zich niet intimideren door barrières op het journalistieke pad”. 

Ramsodit zegt dat Satya Dharma 30 jaar bestaat waarvan hij 25 jaar president is van deze organisatie. In dit verband zijn 25 personen in het zonnetje gezet met een koninklijke of presidentiële onderscheiding, dan wel een Rotterdamse 4 Leeuwenspeld of een Surinaams-Rotterdams-Speld. 

“Als ik terugblik op 25 jaar president van Satya Dharma dan kan ik zeggen dat mijn vrijwilligerswerk mij ontzettend veel voldoening heeft geven. Wij, mijn adviseur Ram Rambaratsingh en mijn team, hebben veel mensen blij gemaakt in de afgelopen jaren. Zo zijn bijvoorbeeld tot dusver 7 Surinaamse vrouwen gedecoreerd.”

“Het jaar 2023 was, zoals bekend, de viering/herdenking 150 jaar Hindoestaanse Immigratie. Satya Dharma heeft er alles aan gedaan om de voorzitter van Stichting APNA uit Rotterdam, de heer Dr. Vijay Gangadin, op 5 juni 2023 gedecoreerd te krijgen tot Ridder in de Ere Orde van Oranje-Nassau. Het was ook de enige Koninklijke onderscheiding bij Bijzondere Gelegenheid in Nederland op 5 juni 2023.”

“Het jaar 2023 was ook een heel bijzonder jaar. Een Surinaamse vrouw, woonachtig in Suriname met een Surinaams nationaliteit, heeft een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mogen nemen en zij is benoemd tot Ridder in de Ere Orde van Oranje-Nassau in Suriname namens de Koning Willem Alexander. Het gaat om mevrouw Nita Ramcharan. Om in aanmerking te komen voor een Koninklijke onderscheiding moet het gaan om het maatschappelijk belang van Nederland. Mevrouw Ramcharan heeft dat aangetoond de afgelopen tientallen jaren en daarom heb ik haar op persoonlijke titel voorgedragen. 6 Surinamers, woonachtig in zowel Suriname als in Nederland, hebben een aanbevelingsbrief geschreven op persoonlijke titel. Mevrouw Ramcharan levert, zoals we allemaal weten, een grote bijdrage in Suriname, de Surinaamse Diaspora World Wide maar ook Nederlandse media zoals NOS, Telegraaf, Teletekst, NRC, Algemeen Dagblad etc. ect. citeren Starnieuws. Mevrouw Ramcharan is bovendien de eerste Surinaamse journalist met een Surinaamse nationaliteit die benoemd is tot Ridder in de Ere Orde van Oranje-Nassau sinds de onafhankelijkheid van Suriname.  Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog meer Surinamers met een Surinaams nationaliteit ga voordragen die vanuit Suriname de Nederlandse maatschappelijk belang dienen.”

De decoratie op 13 februari was met name bijzonder, omdat het is geschied op de geboortedag van wijlen burgemeester Bram Peper van Rotterdam. Als eerbetoon aan hem heeft de heer Ramsodit ervoor gekozen om op deze dag de decoraties te doen plaatsvinden. 

De decoratie heeft plaatsgevonden door Mahinder Rampersad, Keshopersad Gangaram Panday en Koemar Khargi. De stichting spreekt dank uit aan de gedecoreerden en hoopt dat het eerbetoon aan hun zal bijdragen om de gemeenschap te inspireren hun voorbeeld op te volgen.

| dagblad suriname | Door: Redactie