• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SATELIETEN INGEZET OP OLIEVELDEN GUYANA | SURINAME NIET GEVRIJWAARD VAN SPILLS

| united news | Door: Redactie

Guyana’s Environmental Protection Agency (EPA) zegt dat het nu satellieten kan gebruiken om eventuele oil spills in de wateren van het Zuid-Amerikaans land te volgen.

De voormalige directeur van het agentschap heeft echter kritiek. Hij zegt dat de technologie ondoeltreffend is, en dat de enige manier om olielekkages tot een minimum te beperken, is om experts op het gebied van morspreventie aan boord van boorschepen en platforms te plaatsen.

Vincent Adams, die Guyana’s EPA gedurende drie jaar tot 2020 leidde na een carrière van 30 jaar als milieu-ingenieur bij het Amerikaanse ministerie van Energie, zei dat satellieten alleen kunnen helpen de aandacht

te vestigen op een lek nadat er olie in de zee is terechtgekomen. “Tegen die tijd zou het al te laat kunnen zijn. Je hebt experts aan boord nodig die 24/7 monitoren wat er aan de hand is, anders verspillen we tijd. Een satelliet zal je vertellen wat er gebeurt nadat we een lekkage hebben die buurlanden zou kunnen verwoesten”, zegt Adams.

Het Guyana-Suriname Basin heeft ‘s werelds grootste oliemaatschappijen aangetrokken sinds Exxon in 2015 aankondigde dat het op offshore-afzettingen van “wereldklasse” was gestuit. De olieproductie van Guyana is sinds de start van de productie in 2019 gestegen tot bijna 400.000 vaten per dag, en Exxon zegt dat zijn activiteiten tegen 2027 een miljoen vaten per dag zouden kunnen bereiken.


Exxon heeft herhaaldelijk beweerd dat spills onwaarschijnlijk zijn en dat het een fonds van $ 600 miljoen heeft gereserveerd om eventuele schade snel op te ruimen. Milieuactivisten hebben dit afgedaan als veel te klein en te laat.

“We moeten het plan dat ik had, voordat ik werd ontheven na de verkiezingen van 2020, uitvoeren – dat was om een ​​eenheid van maximaal 36 hoogopgeleide experts aan boord van de boorschepen en opslagschepen te hebben die in de gaten houden wat er aan de hand is. Dat plan is verlaten, en nu horen we over satellietmonitoring. Dat is niet wat we nodig hebben’, aldus Adams.

UNITEDNEWS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie