• dinsdag 30 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SANTOKHI EXPLICIET VÓÓR HERENIGING CHINA EN TAIWAN

| united news | Door: Redactie

Foto: De Presidenten van de Republiek Suriname en van de Volks Republiek China, respectievelijk Santokhi en Xi Jinping.| Auteur: Armand Snijders.

Vorige week heeft president Chandrikapersad Santokhi tijdens een ontmoeting met zijn collega Xi Jinping gezegd dat hij onvoorwaardelijk achter het streven van de grootmacht staat om de afvallige provincie Taiwan weer in te lijven.

Dat het staatshoofd zich zo expliciet voor een ‘nationale hereniging’ uitspreekt, komt op een uiterst ongelukkig moment, waarbij de spanning tussen de twee landen flink is opgelopen.

Surinaamse politici reizen als ze de kans krijgen graag naar China. Ook presidenten laten zich daar fêteren en overladen met geschenken

in de vorm van donaties. Desi Bouterse deed het en diens voorganger Ronald Venetiaan reisde ook die kant op. Zijn vicepresident Ram Sardjoe mocht in 2007 van dat land proeven, al was de aanleiding wel extra politiek beladen.

Want kort daarvoor had Taiwan, dat door China als een afvallige provincie wordt beschouwd en al bijna een eeuw hunkert naar internationale erkenning, Suriname een aanbod gedaan dat het land – zoals minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking dat zei – “in de ontwikkeling in één klap tien jaar verder zou kunnen brengen”. Een slordige één miljard US-dollar wilden ze uittrekken

voor onder meer het asfalteren van de destijds ook al deplorabele wegen, scholen voor het binnenland, waterpompen om te voorkomen dat buurten nog onder water zouden komen te staan en nog veel meer.

De Taiwanezen wilden daar echter wel iets voor terug, namelijk dat Suriname het voormalige Formosa – zoals het eiland voorheen heette – zou erkennen als zelfstandige onafhankelijke staat. Maar dat zou heel erg tegen het zere been zijn van het machtige China en ongetwijfeld een einde maken aan de lucratieve bilaterale relatie, dus dat was geen optie voor Suriname. Zelfs een snoepreisje van Surinaamse parlementariërs (onder wie de ondervoorzitter van De Nationale Assemblee, Caprino Alendy) en topambtenaren brachten geen verandering in het One China-standpunt van de Surinaamse regering.

President Venetiaan was uiterst ongelukkig met die reis en maakte onomwonden duidelijk dat dit bezoek niet goedgekeurd was en geen officiële status had. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, He Ya-fei, was ook boos en zei dat hij zwaar tegen de reis was. “De juiste benadering tegenover de Taiwan-kwestie vormt de politieke basis voor onze bilaterale betrekkingen.” Ofwel, wie betrekkingen met China onderhoudt, kan geen relaties aanknopen met de Taiwan. De Surinaamse ambassadeur in Beijing, Isaak Soerokarso, werd op het matje geroepen en ook de Chinese ambassadeur in Paramaribo heeft in een gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn teleurstelling duidelijk gemaakt.

In die periode kwam echter ook de macht van China in ons land duidelijk naar voren. Én de ware aard van vicepresident Sardjoe, die ook voorzitter was van de VHP. Want hij greep persoonlijk in bij staatsomroep STVS, waar in het programma ‘Suriname Vandaag’ zou worden ingegaan op avances van Taiwan richting Suriname. Onder druk van de toenmalige Chinese ambassadeur in Paramaribo, Su Ge, werd de uitzending aangepast en het gevoelige onderwerp geschrapt. Zo ver rijkt dus de arm van Beijing.

Er zijn echter landen die wel zwichten voor de Taiwanese omkooptactiek – wat het in feite is. Caricom-lid St. Lucia, dat van China een stadion en een psychiatrisch ziekenhuis kreeg, was teleurgesteld dat de beloofde Chinese toeristenstroom niet op gang kwam en koos in 2007 voor Taiwan en de door haar aangeboden agrarische hulp. Het erkende Taiwan en China werd daarmee in de ban gedaan. Er zijn nog elf landen die Taiwan erkent hebben, waaronder Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay, Saint Kitts en Nevis en Saint Vincent en de Grenadines. Andere landen zouden dat eigenlijk ook wel willen, maar vrezen dat dit de zakelijke belangen met China zal schaden.

Santokhi is momenteel in China en heeft gezegd dat ons land het één-China-principe resoluut handhaaft, maar ook dat het China zal blijven steunen bij het realiseren van nationale hereniging met Taiwan.

Het was voor het eerst dat een Surinaamse president zich zo expliciet uit heeft gelaten. Maar het klonk als muziek in de oren van president Xi Jinping en zijn regering en was precies wat hij wilde horen. En daarmee is Suriname wel verzekerd van continuering van de bestaande goede bilaterale relatie.

De spanningen tussen China en Taiwan hebben de laatste maanden een hoogtepunt bereikt waarbij vooral Beijing speldenprikken uitdeelt aan Taipei. De westerse wereld houdt al rekening met een op handen zijnde invasie om Taiwan weer aan het Chinese bewind te onderwerpen. In dat licht bezien, is de steunbetuiging van Santokhi als vertegenwoordiger van een klein land, een opsteker voor de Chinezen en van groot moreel belang. Waarmee hij weer wat extra olie op het heikele Taiwan-vuur heeft gegooid.

INGEZONDEN

| united news | Door: Redactie