• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SANTOKHI BELOOFT HAÏTIANEN EEN BETER LEVEN

| united news | Door: Redactie

In het partijcentrum van de VHP sprak partijvoorzitter Chan Santokhi, tevens president, begin deze week een groep Haïtianen toe die werden opgetrommeld door de bekende ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon.

De bijeenkomst vloeit voort uit het vooroverleg dat Saya had met de president over de uitdagingen waarmee de Haïtiaanse gemeenschap kampt. De president informeerde de aanwezigen over de maatregelen die hij in voorbereiding heeft om verlichting te brengen.

Santokhi zegt te weten dat de mensen hun familieleden naar Suriname willen laten overkomen om zich te vestigen. De president heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geïnstrueerd om

aan dit vraagstuk te werken. “Er is een formulier opgesteld. Al de mensen die willen dat hun familieleden naar Suriname moeten komen om zich te vestigen, moeten een formulier invullen. Dan gaan we een planning maken. We gaan met vliegmaatschappijen praten. We gaan ook met andere landen praten, zodat de mensen komen en bij jullie kunnen wonen. Dat is de eerste beslissing die we gaan nemen”, zegt Santokhi.

Tevens is beslist dat de Haïtianen die een eigen onderneming willen opstarten in de landbouw, in de gelegenheid gesteld zullen worden om dit te doen. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV)

heeft 200.000 hectare grond ter beschikking voor dit soort initiatieven.


Ook wordt er gewerkt aan het problematiek rond naturalisatie en verblijf- en werkvergunningen.

Ook op de Haïtianen doet Santokhi een beroep om de hoop niet te verliezen. “Ik ben vandaag begonnen, maar wanneer we komen, dan zal ik met goed nieuws komen. Als ik kom dan zal ik ook met oplossingen komen”, zegt Santokhi. De president heeft Saya gevraagd om een naamlijst te maken van de mensen en wat hun problemen zijn.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie