• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SAMENLEVING MAG STRENGERE MAATREGELEN VERWACHTEN NA OPHEFFING AVONDKLOK

| dagblad de west | Door: Redactie

Regering wacht advies OMT af

Suriname heeft nog steeds te kampen met besmettingen, maar gezien het milde verloop van de Omicron-variant, zal ons land volgens de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, richting normalisatie gaan. “We hebben ons laten informeren door de Guyanese autoriteiten. We kijken ook naar wat de wereld doet en wat de WHO als richtlijnen geeft, dan zullen naar alle waarschijnlijkheid, de verregaande covid-maatregelen uitgefaseerd worden”, zei president Chandrikapersad Santokhi gistermiddag na zijn aankomst uit Guyana tegen de pers.

Uit data onder andere van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat de Omicron-variant wel zorgt voor meer besmettingen, maar niet voor meer

ziekenhuisopnames. Veel landen besluiten daarom tot versoepeling over te gaan. Ook Suriname wil gefaseerd overgaan tot normalisatie. “Gefaseerde afbouw op basis van constante evaluaties. We beginnen met het opheffen van de avondklok en normalisatie van het onderwijsproces. Er is momenteel een tijdlijn uitgezet, maar er zullen een paar zaken streng gecontroleerd worden, zoals mass-spreading events, waar veel mensen besmet kunnen raken. We kijken nu uit naar het advies van het Outbreak Management Team (OMT)”, aldus de president.

Advies OMT

Volksgezondheidsminister Ramadhin, gaf reeds eerder deze week aan, dat binnen nu en twee weken, het OMT met een besluit zal komen over een

eventuele opheffing van de avondklok. In afwachting daarvan dient de samenleving zich nog steeds te houden aan de covid-maatregelen. Ramadhin: ‘’De Omicron-variant heeft gezorgd voor het einde van de pandemie. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie ook. Er zijn nog besmettingen, maar er zijn geen ernstig zieke personen behalve de ongevaccineerden, een deel van de gevaccineerden en de kwetsbaren.”

Ramadhin kijkt uit naar het advies van het OMT en de regering zal naar aanleiding hiervan, een besluit nemen. ‘’Covid zal niet verdwijnen en daarom zullen wij ermee moeten leren leven’’, stelde de minister. Hij benadrukte, dat mocht de regering besluiten de avondklok op te heffen, de samenleving een pakket aan maatregelen mag verwachten. Ziekenhuizen gaan zich moeten voorbereiden op een permanente covid-afdeling. Het is bewezen dat vaccinatie in combinatie met een boosterprik een betere bescherming biedt.

Milder

Na de kerstdagen liep het aantal covid-besmettingen gestaag op. De groep besmette personen bestond uit gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Het vermoeden bestond dat Suriname net als andere landen, ook te maken had met de Omicron-variant. In januari 2022 werd bevestigd dat de vele besmettingen inderdaad te wijten waren aan de Omicron-variant. De Omicron-variant is ‘milder’ dan de eerdere Delta-variant en besmettingen met de Omicron-variant, hebben niet geleid tot een veel groter aantal ziekenhuisopnames.

De meeste personen die in het ziekenhuis worden opgenomen, blijken niet (volledig) gevaccineerd. Vaccinatie beschermt tegen ziekenhuisopname. Het is reeds bewezen, dat ook als je gevaccineerd bent, je besmet kunt raken, maar de kans op ziekenhuishuisopname of ernstige complicaties is vele malen kleiner als je gevaccineerd bent.

| dagblad de west | Door: Redactie