• vrijdag 03 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rogatoire commissie inzake strafzaak Piet Wortel in Suriname

| waterkant | Door: Redactie

 

De redactie van Waterkant.Net heeft uit justitiële kringen vernomen dat er afgelopen week een rogatoire commissie(*) in Suriname aanwezig was, voor het verhoren van getuigen in de strafzaak tegen Piet Wortel.

Deze commissie verbleef in Suriname na een rechtshulpverzoek van de Nederlandse overheid. Onder leiding van de Nederlandse rechter-commissaris zijn talloze getuigen gehoord, waaronder naaste familieleden en broers en zussen van Siegfried ‘Piet’ Wortel.

 

Maureen Nibte, advocaat van de familie Wortel, wil niets kwijt over deze zaak en verwijst Waterkant.Net Naar de Surinaamse persrechter.

In deze zaak is ook de Surinaamse vicepresident door een rogatoire commissie gehoord, in verband met de vondst van

goudstaven in de woning van Piet Wortel.

Wortel zou voor miljoenen aan goud in zijn villa in Suriname hebben liggen, hetgeen onder andere zou blijken uit foto’s. Bij een politie-inval werd nooit goud gevonden, omdat hij volgens justitie vlak voor een inval werd getipt.

Wortel verklaarde bij de politie dat hij het goud voor vicepresident Ronnie Brunswijk moest verkopen. Die miljoenen aan goud die stonden op foto’s op zijn telefoon waren dus niet van hem, maar van Ronnie Brunswijk. Brunswijk bevestigde eerder dit jaar dat de goudstaven die in de villa van Piet Wortel lagen, inderdaad van hem zijn

Het is niet bekend waarom de

Nederlandse rechter-commissaris de andere getuigen wilde horen en op wiens verzoek dit is gebeurd. Getuigen kunnen zowel op verzoek van het Surinaamse Openbaar Ministerie als door de advocaat van de verdachte worden opgeroepen.

(*) Een rogatoire commissie is een internationale samenwerking in een strafrechtelijk onderzoek waarbij een team van onderzoekers uit een bepaald land (meestal bestaande uit rechters, officieren van justitie, en soms politieagenten) naar een ander land gaat om specifieke juridische handelingen te verrichten, zoals het verhoren van getuigen of het verzamelen van bewijs.

Dit gebeurt altijd op verzoek van de rechterlijke autoriteiten van het land dat de hulp vraagt en na toestemming van het land waar de handelingen plaatsvinden.

De rogatoire commissie werkt vaak onder leiding van een rechter-commissaris die de bevoegdheid heeft om in het andere land bepaalde onderzoeksstappen te coördineren. Deze samenwerking vindt plaats op basis van een rechtshulpverzoek, waarin precies wordt omschreven welke handelingen de commissie wil verrichten.

 

| waterkant | Door: Redactie