• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Roep om kostprijscalculatie padie begint te klinken

| dagblad suriname | Door: Redactie

Met het oog op de komende padieoogst die in maart gaat beginnen, klinkt nu reeds de roep vanuit de rijstsector  voor een juiste kostprijscalculatie voor padie. Ook in het parlement begint deze roep te klinken. 

Tijdens de openbare vergadering van de Assemblee afgelopen dinsdag heeft het lid Mahinder Jogi (VHP) de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gevraagd om zo gauw mogelijk tot een kostprijcalculatie over te gaan. 

De laatste jaren doet zich bij elke oogst de situatie voor waarbij boeren en opkopers met elkaar overhoop liggen over de juiste kostprijs van padie en de padie-opkoopprijs. Boeren vinden dat de opkoopprijs

die hen door de opkopers/rijstverwerkers wordt geboden niet lager kan zijn dan de kostprijs. 

Het probleem daarbij is dat partijen hun eigen kostprijsberekening hanteren en het daarover niet eens kunnen worden. Het gevolg hiervan is dat de opkopers prijzen aanbieden, waar de padieboeren geen vrede mee hebben. Elk seizoen weer maken padieboeren trammelant om de opkoopprijs.

Terugkerende drama opkoopprijs

Steeds weer moet de overheid tussenbeide komen om tot een oplossing te komen, zoals dat het geval is geweest het afgelopen seizoen. Padieboeren kwamen toen op een kostprijs van SRD 1.027 voor een baal padie van 79 kilogram Na interventie van de regering ging

de Vereniging van Rijstverwerkers en Exporteurs (VRE) akkoord met een minimum padieopkoopprijs van SRD 800. In de praktijk echter kregen boeren SRD 650 voor hun padie. Boeren vinden dat zij het verschil in prijs van SRD 150 van de overheid gecompenseerd moeten krijgen. Hierover heeft de regering nog geen uitsluitsel gegeven. Waar de kleine boeren wel tegemoet zijn gekomen is met 1 zak NPK-kunstmest per hectare, tot een maximum van 30 hectare. 

Met betrekking tot de kostprijs van padieboeren dit seizoen kan nu reeds gesteld worden dat deze hoger zullen uitvallen. Een belangrijk component dat daaraan ten grondslag ligt zijn de brandstofkosten. 

Hoge brandstofkosten

Door ernstige tekorten aan irrigatiewater hebben de meeste boeren voor de bevloeiing van hun rijstarealen water moeten oppompen. Dit heeft behoorlijk brandstofkosten met zich meegebracht. Het tekort aan irrigatiewater had te maken met het gebrekkig functioneren van het pompgemaal te Wakay. 

Het tekort aan water heeft ertoe geleid dat er heel laat ingezaaid is geworden. Welk effect dit zal hebben op de kwaliteit van de padie zal straks tijdens de oogst volgende maand moeten blijken. 

De “lage” opkoopprijs van gemiddeld SRD 650 die opkopers vorig seizoen bereid waren te betalen voor padie, had te maken met de zeer slechte kwaliteit van de geoogste padie. Het pelrendement van de padie was zeer laag. 

De slechte kwaliteit van de padie had te maken met de aanhoudende droogte en de warme temperaturen. Hierdoor waren de oogstopbengsten per hectare ook laag. Deze situatie rond de kwaliteit van de geoogste padie het afgelopen seizoen geeft aan dat hoewel een juiste kostprijscaluculatie belangrijk is, het nog geen garantie biedt voor een goede opkoopprijs voor de boer.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie