Rode Kruis slaat alarm: Bloedvoorziening in gevaar!
| starnieuws | Door: Redactie
Er dreigt binnen een week een kritieke situatie te ontstaan door gebrek aan reagentia. Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) en de Bloedbank slaan alarm. Door de huidige voorraadproblemen van reagentia zal de Bloedbank al over een week geen testen meer kunnen uitvoeren. Reagentia zijn onmisbare middelen die nodig zijn voor verschillende testen en analyses om bloed en bloedproducten veilig te
De Nationale Bloedbank van het SRK, die al 84 jaar een betrouwbare leverancier is van levensreddende bloedproducten, bevindt zich nu in een positie waarin mogelijk een stagnatie zal ontstaan in deze dienstverlening. Dit is een direct gevolg van onbetaalde schulden aan haar leveranciers, veroorzaakt door achterstallige betalingen vanuit de ziekenhuizen en het uitblijven van door de overheid toegezegde financiële ondersteuning, meldt het SRK.
Opeenstapeling van problemenHet management van het SRK heeft sinds begin dit jaar zowel de overheid als de
Helaas is deze afspraak niet nageleefd
In augustus 2024 heeft het SRK ook een onderhoud gehad met de president van de Republiek Suriname om de acute situatie rondom de bloedvoorziening onder de aandacht te brengen. Ook in dit gesprek zijn er afspraken gemaakt om de betalingen aan onze leveranciers in te lopen. Ondanks herhaalde oproepen en waarschuwingen aan de regering zijn de afspraken tot op heden niet nagekomen, en bevinden wij ons nu in deze positie.
De bloedvoorziening onder drukDe bloedbank is bij wet de enige erkende bloedvoorzieningsorganisatie in Suriname en is verantwoordelijk voor het leveren van veilig getest bloed en bloedproducten aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Dit proces is niet kosteloos; er zijn kosten verbonden aan de testen en apparatuur, evenals aan de import van benodigdheden zoals bloedzakken en reagentia, die in Amerikaanse dollars moeten worden betaald. Ondanks herhaalde verzoeken is er tot op heden geen goedkeuring verleend door de overheid om de bloedbank toe te staan bloed te leveren tegen de werkelijke kostprijs, wat de bloedbank in staat zou stellen om zelfvoorzienend te opereren. De bloedbank heeft jaarlijks ruim US$ 300.000 nodig voor de aanschaf van reagentia en bloedzakken.
| starnieuws | Door: Redactie