• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

RENOVATIE GEBOUW SURINAAMSE TELEVISIE STICHTING NOODZAKELIJK

| united news | Door: Redactie

Het gebouw van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is dringend aan renovatie toe.

Het dak lekt als een zeef en bij elke grote regenbui komt het water met bakken naar beneden in het gebouw. Apparatuur moet dan verplaatst worden om niet beschadigd te worden.

Het bedrijf kan geplande investeringen niet plegen omdat de regering in 2023 toegezegd geld niet beschikbaar heeft gesteld. De tv-zender kan met de eigen verdiensten alleen het salaris van het cao-personeel en de secundaire voorzieningen betalen. Voor het salaris van ambtenaren die bij het bedrijf werken, is geld van de overheid nodig.

“Na gesprekken met de president en vicepresident

is de STVS geplaatst op de overheidsbegroting, omdat het duidelijk bleek dat het station niet meer op eigen benen kon staan”, verklaart directeur Raoul Abisoina.

Het bedrijf heeft “torenhoge schulden”. “Na de cijfers te hebben gepresenteerd, is besloten dat de STVS subsidiebehoeftig is.

Echter, na goedkeuring van de begroting heeft de STVS in 2023 de goedgekeurde middelen niet gehad”, aldus Abisoina. Zo kon het gebouw niet gerenoveerd en de ontwatering van het terrein niet aangepakt worden.

Op de begroting waren de lonen en salarissen van de ambtenaren opgenomen, maar omdat de regering de subsidie niet heeft overgemaakt, heeft het kabinet van de vicepresident

in 2023 voor de betaling gezorgd.

In het parlement hebben Edgar Sampie en Miquella Soemar-Huur, beiden van Abop, aandacht van de regering gevraagd voor de situatie bij de STVS.

“Doordat het ministerie van Financiën en Planning laat is begonnen haar gedeelte te doen, is er enige vertraging opgetreden waardoor het erop neer zou komen dat de lonen deze maand iets later zouden worden uitbetaald”, aldus Abisoina. Vorige week woensdag is geld voor de uitbetaling van de salarissen van de ambtenaren overgemaakt. Het cao-personeel werd al maandag uitbetaald.

De directeur stelt dat de operationele kosten “best wel aan de hoge kant zijn” en noemt specifiek telefoon, stroom, brandstof en water. “Op een aantal van deze dingen heb ik vanaf het begin moeten bezuinigen, maar door de verhogingen die je steeds krijgt, moet je toch telkens meer geld stoppen in een aantal dingen.”

Ook de “dure” valuta voor aankopen in het buitenland speelt het bedrijf parten. Door de gestegen wisselkoers heeft de STVS meer Surinaamse dollars nodig om vreemde valuta te kopen. Ook de kosten om tv-producties te maken worden steeds hoger “terwijl je heel weinig kan doen aan prijsaanpassing van je diensten”.

De enige financiële injectie die de STVS de afgelopen jaren heeft gekregen, is geld voor de uitzendrechten van het WK-voetbal. Voor het overige bestond de overheidssteun uit injecties voor de aankoop van zenders. “In mijn periode heeft de overheid twee keer zenders aangeschaft voor de districten omdat de oude apparatuur defect was. Maar geld geven? Dat is nooit het geval geweest.”

De directeur zegt desgevraagd dat de inkomsten van het bedrijf niet toereikend zijn om de exploitatiekosten te dekken, omdat de uitgaven groter zijn dan de inkomsten. Op personeelskosten heeft het station kunnen bezuinigen, maar de uitzendrechten drukken zwaar op het budget. “Dat is niet goedkoop en in Suriname hebben we geen betaalde televisie. Mensen gaan niet willen betalen, maar wanneer een bepaald toernooi gaande is, verwacht men dat je het laat zien en dat gaat niet altijd soepel.”

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie