• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGISTRATIE AMBTENAREN LEGT VERZIEKT APPARAAT BLOOT

| united news | Door: Redactie

Het aantal geregistreerde ambtenaren is bijgesteld naar 85%. Eerder is er melding gemaakt van 90%, maar achteraf blijkt dat een deel zich niet correct heeft geregistreerd. Anderen hebben zich meerdere keren geregistreerd.

Foto: Bronto tijdens een van de registratiedagen

Uit de data blijkt tot zover dat ruim 6000 ambtenaren letterlijk niet weten waar zij thuishoren en geen werkplek hebben. Zij worden wel elke maand uitbetaald.

De verwerking van data brengt duidelijk in beeld hoe ongezond het overheidsapparaat is. Zo zijn er ook ambtenaren die geen werkplek hebben en geen arbeid verrichten, maar wel uitbetaald worden. Wat de wederdienst is, zal uitgezocht moeten worden.

De

verwerking van de data zal volgens minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) meer licht doen schijnen op de status van het ambtenarenbestand dat behoorlijk vervuild en zeer inefficiënt is. “Als we alle data hebben doorgenomen, dan gaan we op de volgende vragen antwoorden kunnen krijgen: het aantal nog niet geregistreerden per ministerie, aantal en soort stimuluspakket, totaal aantal geregistreerde online en fysiek naar geslacht, aantal geregistreerde online en fysiek naar geslacht en naar leeftijdsgroep, aantal geregistreerde online en fysiek of van alle ministeries naar geslacht, leeftijdsgroep en kwalificaties, aantal geregistreerden van alle ministeries naar geslacht, leeftijdsgroep, kwalificaties en dienstbetrekking”,
zegt minister Somohardjo.


Voor hem is de omstreden registratie nu al een succes, ondanks keiharde kritiek vanuit de politiek en de ambtenarij zelf. Hij hoopt in 2024 het totaal beheer van het ambtenarenbestand te hebben gedigitaliseerd.

De registratie is volgens de oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) niet nodig, omdat via de verschillende departementen dit al na te trekken zou moeten zijn. Dat er sancties verbonden worden aan het niet registreren wordt als absurd ontvangen door de oppositie. Die meent dat de registratie onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) plaatsvindt. Somohardjo ontkent dit. “Het is niet zo. Deze acties vloeien voort uit het Herstelplan”, zegt hij.

UNITEDNEWS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie