• woensdag 29 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING WIL AF VAN VERLIESLATENDE STAATSBEDRIJVEN

| united news | Door: Redactie

Vrijwel alle parastatale bedrijven zitten diep in de schulden, kunnen zichzelf niet bedruipen of kloppen constant bij de regering aan voor steun of bijstand. 
Er is een speciale commissie ingesteld die alle staatsbedrijven moet beoordelen. Op grond daarvan zullen bepaalde worden afgestoten naar de private sector. Anderen zullen ophouden te bestaan.

De beoordelingscommissie is ondergebracht bij het ministerie van Financiën en Planning. Deskundigen uit het bedrijfsleven zijn aangetrokken om te helpen met het samenstellen van een adviesrapport. “Het zijn vrij ervaren mensen uit het bedrijfsleven”, zegt financiënminister Armand Achaibersing. De aanbevelingen in het adviesrapport hoeven niet te worden overgenomen door de regering. Het politiek en sociaal-maatschappelijk belang om sommige bedrijven te behouden, ondanks die verlieslatend zijn, is des regering. “Als de regering het advies overneemt, gaan we het implementeren”, zegt de minister.
In de staatsbegroting 2022 heeft de regering sterk gesneden in het subsidiebeleid.

Dit treft ook de staatsbedrijven. Zo is voor de subsidie voor elektriciteit, via EBS, een bedrag van ruim 500 miljoen SRD opgebracht. Dit is aanzienlijk minder dan voorgaande begrotingen. 

De EBS kon in het verleden op tot zelfs een miljard SRD subsidie per jaar rekenen vanuit overheidszijde.
 

| united news | Door: Redactie